Zeman ve sněmovně lobboval za vládu Andreje Babiše a zároveň jí pohrozil

Zeman ve sněmovně lobboval za vládu Andreje Babiše a zároveň jí pohrozil Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Zeman pohrozil sněmovně: Jmenuji Babiše i podruhé a dám mu dost času. Bez důvěry by mohl vládnout měsíce

Prezident Miloš Zeman ve sněmovně během jednání o vyslovení důvěry podpořil vládu Andreje Babiše, v narážce na kauzu Čapí hnízdo vyzval k respektování presumce neviny a naznačil několik možných koalic. Při druhém Babišově pokusu prý bude čekat, až se ve sněmovně dá dohromady alespoň 101 hlasů.

„Stará generace má tendenci zaplavovat prostor nevyžádanými radami. Dovolte, abych vám dal jedinou radu, která je současně přáním. Přeji vám, abyste nikdy neztratili kontakt se svými voliči,“ řekl na úvod svého projevu ve sněmovně Zeman.

„Je povinností prezidenta sem přijít a vyjádřit vládě podporu,“ řekl Zeman a zdůvodnil to tím, že přeci Babiše předtím pověřil sestavením vlády a jeho vládu jmenoval.

„Premiérem má být jmenován předseda vítězné strany. Nesnáším obcházení tohoto pravidla a nesnáším, když vzniká slepenec méně úspěšných stran, který se snaží vytlačit vítěze na okraj. Je samozřejmě povinností premiéra usilovat o partnerství s méně úspěšnými partnery.“ 

Babiš a presumpce neviny

Také v kauze Čapí hnízdo stojí Zeman za Babišem. „Od starořímských dob platí presumpce neviny. Ta říká, že na obviněného je třeba pohlížeti jako na nevinného do doby, než je případně pravomocně odsouzen. Prosím politiky, aby si nehráli na policii nebo státní zástupce, nebo dokonce soudce,“ řekl Zeman, který je ovšem jako opoziční předák devadesátých let sám proslulý tím, že jako tuneláře a zloděje odsuzoval kdekoho i bez soudu.

Zemana potěšil ministr školství i programové prohlášení vlády. Ministr tím, že je proti inkluzi, kterou Zeman pokládá za zrůdný sociální experiment.

Programové prohlášení je podle Zemana plné svorníků: od referenda až po lepší péči pro důchodce.

Zdroje jsou

Zeman také tvrdí, že na plány jsou zdroje. „Ze státního rozpočtu jde 11 miliard korun na neziskové organizace. Jsem známý přítel neziskových organizací, ale někdy si říkám, že by měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet.“

„Před pěti lety pracovalo ve Strakově akademii 500 úředníků, dnes jich tam je skoro 1000,“ řekl Zeman, podle kterého se vláda má zbavit zbytečných úředníků, kteří často vymýšlejí nesmyslnou práci.

Zeman uvedl, že variant většinové koalice nebo menšinové vlády s většinovou podporou ve sněmovně je mnoho. „Nebudu jmenovat strany, ale řeknu čísla: 103, 108, 115 a 140,“ uvedl Zeman.

Co by tato čísla mohla znamenat? Koalice ANO s

ČSSD a KDU-ČSL

ČSSD a KSČM

SPD a ČSSD, nebo KSČM

SPD, KSČM, ČSSD i KDU-ČSL

Druhý pokus taky Babišovi

„Očekávám od premiéra, že povede dlouhá a náročná vyjednávání opírající se o některé svorníky z programového prohlášení. Jsem si vědom, že to může trvat velmi dlouho, podívejte se na Německo,“ řekl Zeman a směřoval už k tomu, jak bude probíhat druhý pokus.

„Uvědomuji si, že sněmovna dnes důvěru vládě pravděpodobně nevysloví,“ řekl Zeman. „Ale potvrzuji závazek jmenovat Babiše podruhé a závazek vytvořit mu dostatek času a prostoru pro jednání o nové vládě,“ prohlásil Zeman.

Tím ovšem zvýšil tlak na Poslaneckou sněmovnu, protože ji postavil před variantu, že Babišova vláda bez důvěry bude vládnout dlouhé měsíce, pokud se někdo neuvolí a k Babišovi se nepřidá. Zeman to jistě neudělal náhodou.

Zeman si navíc jako podmínku příštího menování Babiše znovu vzpomněl na záruku 101 jmen ve sněmovně, kterou napoprvé od Babiše nechtěl. To zjevně znamená, že Zeman bude prostě čekat a nechá vládnout současnou Babišovu vládu bez důvěry tak dlouho, dokud na dohodu s ním někdo nepřistoupí.