Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince.

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince. Zdroj: ČTK

Polistopadový režim skončil. Vítejte v prvním dnu druhé republiky

Silvestr nemilosrdně utrhl poslední lístek kalendáře roku 2017 a my můžeme s dějinným optimismem vkročit do roku 2018. Dějinný optimismus ovšem páchne blbostí. My vstupujeme do roku, kdy skončila první polistopadová republika.

Po revoluci v listopadu 1989 vznikl nějaký režim, který se pokoušel být demokratický, otevřený spravedlivý. Existovaly miliony chyb, tisíce přehmatů a stovky zlodějin, které ten polistopadový režim zatěžovaly - ovšem z historického pohledu šlo o nejsvobodnější období v dějinách naší země. Toto období se začalo loučit drtivou výhrou Andreje Babiše v podzimních parlamentních volbách.

Jeho plná realizace však nastane až za pár dní, kdy bude znovu zvolen do prezidentského křesla Miloš Zeman. Pak nastane stav, který už nebude mít s polistopadovým režimem mnoho společného, a můžeme ho nazývat dejme tomu autoritářskou autokracií.

V Parlamentu ANO, SPD a komunisté vytvářejí silný antidemokratický blok, a v momentě znovuzvolení Miloše Zemana bude antidemokratické celé vedení naší země. Co nám to přinese?  Především - přechod z demokracie na autokracii znamená zjednodušení systému, jako každý jiný kolaps složitého společenstva. První zjednodušení už navrhuje ministr Pelikán, má se změnit jednací řád vlády. Opozice už nyní hlasitě protestuje, že bude omezen přístup veřejnosti k informacím. Kritizuje, že v některých případech nebude zveřejňováno, jak který ministr hlasoval a že premiér dostane více pravomocí. Což je samozřejmě nikoliv vedlejší efekt snahy o větší efektivitu práce vlády, ale primární cíl - odstřihnou veřejnost od informací a posílit premiéra Babiše je primárním zájmem nové mocenské garnitury druhé republiky.  

Dalším krokem budou personální čistky, kdy dosud nezbabišizovaná ministerstva systémem personálních rošád získá Babiš pod plnou kontrolu a jím dosazení ministři budou skákat přesně podle toho, jak píská. Signálem těchto personálních změn už byla těsně před Vánocemi přijatá reorganizace, při které Babišova vláda bez důvěry - to jest bez konečného potvrzení své legitimity Parlamentem - vyházela z ministerstev spoustu lidí krytých služebním zákonem. Že vyhazuje politické náměstky vláda bez důvěry je úplně bizarní - vláda bez důvěry totiž neví, kdo nakonec důvěru dostane, a zda tudíž nebudou ti samí vyhození političtí náměstci znovu instalováni. Jde o kroky zcela nepříslušné vládě bez důvěry - přesto byly učiněny. 

Třetím krokem nové věrchušky bude důsledné očištění pověsti Andreje Babiše. Celé ministerstvo financí teď pracuje na tom, jak změnit zprávu instituce zvané OLAF ve zprávu pro českou veřejnost s pracovním názvem OBLAF, ve které vysvětlí, že pan Babiš určitě nikdy nekradl a žádné dotace nezískal nepoctivě, ale že je to všechno spiknutí. 

Za čtvrté babišovci beze zbytku promění MF Dnes a Lidové noviny ve vládní tiskovinu, jejímž jediným cílem bude chválit Babiše. Už třicátého prosince - v době, kdy celá republika žije causou OLAF - měla MF Dnes na titulku pozitivní zprávu, jak za minulé vlády, kde byl Babiš ministrem financí, narostly důchody. Padělání reality se stane hlavní náplní nejen těchto listů, ale celého Babišova mediálního impéria. 

Dále začne tažení proti všem mediím a novinářům, kteří nabízejí jiný výklad světa než MF Dnes. Půjde o skrytou šikanu nepřestávajících daňových kontrol, stížností Radě a soudních pří, kdy bude noviny či televizi žalovat někdo z vlády. Terčem budou jak media jiných velkých nakladatelských domů, tak internetový mediální underground a media veřejné služby.

Tohle všechno nás čeká a podle mého soudu nemine. Je však moment, za který nesmíme nechat Babiše a jeho novou vládu zajít - a tím momentem jsou procesy. Paranoidní percepce, kterou dlouhodobě Babiš předvádí („všichni sa proti mně spikli“), totiž potřebuje hledat, nalézat a trestat nepřítele, nejlépe nepřítele skrytého, vnitřního a zákeřného. A přesně v momentě, kdy se začne schylovat k politickým procesům, se musí naše veřejnost probudit.

Nevím, zda před soudem skončí dřív novináři píšící proti Babišovi, jeho obchodní konkurenti, nebo jeho konkurenti političtí - je to jedno. Každopádně v okamžiku, kdy se začnou v MF Dnes objevovat vášnivé výkřiky, že by měli zavřít nějakého škůdce, musíme do ulic, a politickým procesům zabránit. Pokud si totiž necháme rostoucí Babišovu kontrolu líbit, tak se do konce mandátu jeho vlády začne podepisovat křestním jménem Klement.


V lednu se konají prezidentské volby. Pokud ještě nevíte, koho volit, vypočítejte si svého kandidáta v naší volební kalkulačce. Více o kandidátech se dozvíte v našem přehleduZákladní informace najdete tady. A zde si uděláte představu o oblíbenosti jednotlivých kandidátů v průzkumech veřejného mínění.