Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: Čapí hnízdo

Karel Steigerwald: Vy nad Čapím hnízdem plakat nebudete

Evropská komise vyzvala ČR, aby Čapí hnízdo vyjmula z programu ROP. Ministerstvo financí o tom rozhodne za dva měsíce. Co je ve zprávě OLAFU „český úřadům“ napsáno, stále ještě veřejnost neví. Něco vážného určitě, když EU vyzývá Čapí hnízdo, aby z dotace vycouvalo. Ale nic nenaznačuje, že by se to veřejnost měla v dohledné době dozvědět. Různé protikladné a zmatené informace, lživé i pravdivé, prosakovat jako vždy budou, aby se vytvořil dojem, že pravda i lež mají stejnou, tj. mizernou cenu. Je to stará osvědčená dezinformační praktika. Aby, až někdo zas řekne, pán kradl, veřejnost vzkřikne: už nám s tím dejte pokoj!

Vyjmutí Čapího hnízda z dotačního programu EU znamená, že se EU už nebude o celou záležitost zajímat a že proto zveřejňování zprávy OLAFU nemá už smysl. Česká vláda vrátí 50 dotačních milionů do Bruselu a nahradí je Čapímu hnízdu ze státního rozpočtu ČR. Posun je v tom, že subvenci pro Babišovo letovisko nebude už dotovat EU, nýbrž čeští voliči. Vyšetřování Babišova dotačního podvodu už nebude pokračovat, protože už nebude žádná dotace.

Pravděpodobně se bude naopak vyšetřovat činnost neznámé mafie, která to vše proti Babišovi už za hejtmana Bendla a Ratha narafičila. Bude se hledat spojení těchto politiků starých stran s neznámou mafií a nějaké (že spolu obědvali tajně před lety v restauraci, kam mafiáni chodí), spojení se najde.

Dvouměsíční odklad, který vyhlašuje ministerstvo financí, je nesmírně důležitý. Čapí hnízdo se odloží do doby, kdy už bude nevratně zameteno a Babiš bude mít zcela volné ruce v čele koaliční vlády, kterou vytvoří lidé z ANO, některá z bezvýznamných, leč lačných ministran, (nabízí se lidovci, účastníci všech koalicí pod sluncem) a jednotliví „odborníci“, přiběhlí odkudkoliv. Jen komunisti a Okamura tam už nebudou, mouřenínskou službu splní a půjdou pryč.

Vznikne vláda s důvěrou, protože Babiš už nebude vyšetřován, což farizejům usnadní přeskok z opozice k němu. Bude také zvolen nový prezident. Svéhlavý Zeman to možná nebude, Babiš si raději vybere nějakou poslušnější slabotu. A rozhodne se padesátimilionovou škodu, kterou způsobili špatným rozhodováním Bendl a Rath, za ně zaplatit. Jeho popularita tím stoupne.

Podobný případ by nastal, kdyby lupiče, který vyloupil banku, přistihli a předělali by banku se zpětnou platností na čekárnu třeba, aby to nebyla vyloupená banka, čímž by přepadení banky zmizelo. Lupič by přesto lup vrátil a stal by se proto nejen beztrestným, ale i hrdinou, že lup vrátil. Viníkem přepadení banky by se staly orgány, které přepadení odhalily a vyšetřovaly. Ukázalo by se, že byly spojeny se zlými novináři a mafií, kterou nikdo nezná. Za to, že nezabránily vstupu lupiče do banky by byly potrestány.

Pokud se vám zdá tento pohled na vyšetřování Čapí dotace přehnaný či zaujatý, vyčkejte dalšího vývoje. Když bude jiný, budu se radovat s vámi. Když se tento černý pohled potvrdí, vy se mnou plakat nebudete. Budete se radovat, protože vám vývoj umožní Babiše bez studu milovat a souhlasit s jeho státnickým umem. Plakat budete mnohem později, hořce a ovšem už zbytečně.