Andrej Babiš, Miloš Zeman - ilustrační koláž

Andrej Babiš, Miloš Zeman - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babišovy vánoční padáky: Na čistky není nikdy brzy!

Premiér Andrej Babiš a jeho vláda sice nemají důvěru Parlamentu, přesto okamžitě po svém jmenování začali plánovat čistky na Babišovým hnutím nově obsazených úřadech. Jednak nové koště dobře mete, a za druhé - na čistky v místech, kam potřebuje dosadit vlastní lidi, není nikdy příliš brzy!

Jakékoliv pochybnosti o stylu vládnutí nové vlády premiéra Andreje Babiše jsou naštěstí zažehnány. Babiš a jeho lidé už před hlasováním o důvěře rozjeli personální kolotoč, kde chtějí vyhodit až sedmdesát lidí z Úřadu vlády a ministerstev.

Úředníky v současnosti chrání služební zákon. Takže kdyby vláda neudělala personální změny v úřednictvu do konce roku, mají své posty úředníci na další rok jistý. Což by znamenalo, že ještě rok může v úřadech fungovat současné úřednictvo, že na ministerstvu mohou sedět lidé, kteří byli v minulosti dosazeni KDU-ČSL nebo sociálními demokraty a kteří nejsou „Babišovi lidé“. To, že by nejrůznější z pohledu ANO darmožrouti mohli ve státních úřadech rozvalovat ještě rok, je z hlediska pana premiéra Babiše nepřijatelné - a tak se dva dny před Štědrým dnem, a dokonce v půl sedmé ráno, sejde nová vláda bez důvěry a poradí se o tom, kolik úředníků vyhodit.

Co má v úmyslu pan premiér Babiš, jistě vědí nejlépe v iDnes - takže cituji: „Celkově mají na ministerstvech a Úřadu vlády zaniknout místa pro více než 70 lidí. Další skončí, protože se jejich posty formálně přejmenují nebo sloučí. Počet sekcí na ministerstvech a Úřadu vlády se sníží o čtrnáct. Celkově klesne počet míst o dvacet tři služebních, která zastávají odborní náměstci, a celkem padesát míst pracovních.“

Tuto zprávu Babišova MF Dnes publikovala v den, kdy její majitel v roli premiéra republiky natvrdo oznámil, že počítá pro hlasování o důvěře vlády s prohrou. Že podle jeho názoru jeho vláda podporu nezíská. Takže si musíme neustále uvědomovat, že to chystané personální zemětřesení na ministerstvech, nahrazení úředníků těmi Babišovými, dělá vláda bez důvěry. Vláda, která by do získání důvěry rozhodně neměla dělat zásadní změny a rozhodnutí, protože na ně bez důvěry Poslanecké sněmovny prostě nemá legitimitu, není k nim kompetentní.

Nemusí to být vláda konečná, ale jen dočasná na pár týdnů. Přesto, že o získání důvěry pro svůj vládní projekt pochybuje i Babiš sám, ukazuje, že personální obsazení úřadů je pro něj důležitější než dodržování elementárních zásad slušnosti v politice. Vláda bez důvěry je udržovací, a nemá vyhazovat lidi nepohodlné straně a jejímu šéfovi. S tím - a já věřím, že nás to čeká plošně - by Babiš měl počkat, až bude mít plnohodnotnou vládu s důvěrou.