(ilustrační foto)

(ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

JXD burcuje a apeluje na OSN: Zdaňte maso a hlavně vzduch!

Další neomarxistická krávovina se objevila na obzoru amerických ekonomických institucí. Ty začaly zcela vážně uvažovat o tom, že by se kvůli jeho toxicitě, špatnému vlivu na lidské zdraví a ekologické náročnosti výroby zdanilo podobně jako třeba alkohol také maso. Soudruzi, nezapomněli jste zdanit i vzduch?

Když jsou sluníčkáři miliardáři, je jejich moc výrazně větší než u těch pouličních, co chodí bojovat za práva zvířat s transparenty do ulic. Američtí sluníčkářští investoři v zemědělství a potravinářství se sdružili, aby prosazovali udržitelný přístup k bílkovinám.

Program FAIRR (Farm Animal Investment Risk & Return) v současné době podporuje 57 investorů, kteří spravují kapitál bilionů dolarů. Jejich cílem je minimalizovat dopady průmyslového chovu hospodářských zvířat. V současnosti zahájili kampaň proti masu a jejich cílem je spotřební daň na maso. Taková, jakou platíme za alkohol, benzin nebo tabák.

Analýza FAIRR totiž říká, že nárůst spotřeby masa může globální ekonomice do roku 2050 způsobit zdravotní a environmentální náklady ve výši až 136 bilionů dolarů. Globální úředníci stojí v jednom šiku s americkými sluníčkáři. Agentura OSN „Organizace pro výživu a zemědělství“ – FAO – totiž přičítá až patnáct procent produkce skleníkových plynů velkochovům krav, které tak pouštějí větry, až je z toho klimatický rozvrat. Takže kdybychom nejedli ty krávy, a tudíž bychom je nechovali, tak by ty neexistující krávy neprděly a na světě by zavládla celková harmonie.

Navíc podle OSN přílišná konzumace živočišných bílkovin způsobuje vážné zdravotní problémy. I agentura Bloomberg předpokládá, že do roku 2050 naroste spotřeba masa o více než sedmdesát procent, protože v tradičně chudých zemích jako Čína nebo Indie rychle narůstá počet lidí, kteří si mohou kus masa k obědu dovolit. A varuje před následky takového vývoje. 

V této souvislosti je třeba vzpomenout na nedávno v Reflexu publikované údaje o tom, že nejvyšší výšky dorůstají národy, které jedí nejvíce kvalitních bílkovin z masa a plnotučného mléka. A je vcelku všeobecně známo, že když lidem roste životní úroveň, když se chtějí mít líp, tak začínají tím, že začnou lépe jíst. Místo kaše steak.

A potřeba mít se lépe, obecněji potřeba libosti, je to, co žene celý náš rod dál a dopředu. Jen díky potřebě mít se líp vznikla civilizace. Jen díky civilizaci jsme poprvé v dějinách v situaci, kdy kvalitní jídlo, maso a mléko, můžou dostávat nejen elity a jejich potomci, ale každý, kdo se neštítí práce. A v takovém momentě samozřejmě začne sluníčkář protestovat, jak to, že dáváme svým dětem kvalitní stravu, když poškozuje přírodu.

Navíc v době globálního tání permafrostu s masivním uvolňováním metanu klesá role kravských skleníkových plynů, takže nová iniciativa za spotřební daň za maso je jen dalším projevem sluníčkářské autoagresivity, která chce ve jménu našeho zdraví a budoucnosti planety zakázat či alespoň zdanit úplně všechno příjemné a dobré.

Takže malé doporučení pro OSN a jiné planetární úředníky: Jak známo, ke skleníkovému efektu přispívá i kysličník uhličitý, odpadní produkt dýchání vzduchu člověkem. Proto navrhuji, aby OSN a americké sluníčkářské instituce zavedly za účelem snížení jeho spotřeby daň ze vzduchu.