Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Hurá, Saúdové půjdou do kina! A kvůli ropě se dál vesele ignoruje upírání lidských práv

Malý liberalizační krůček v Saúdské Arábii lépe než jiný příklad ukázal, že ze strategických zájmů je Západ ochoten paktovat se i s úplně poťapanými režimy, které upírají svým občanům základní lidská práva. Mají ropu a chtějí obchodovat, tak jsou O.K. — přestože stav lidských práv v oněch režimech je zcela neakceptovatelný.

Už je to tady! Biják v Mekce! Saúdská Arábie po pětatřiceti letech zákazu povoluje komerční kina, kam se budou smět normální diváci, obyčejní poddaní, chodit koukat na komerční filmy. Samozřejmě s vystříhanými choulostivějšími záběry, oko saúdského cenzora je nemilosrdné! Ale na ty zcenzurované filmy se bude opravdu, ale opravdu smět normálně chodit. Normálně si koupit lístek do kina a normálně pak v tom kině zhlédnout film. Je to v zemi našich strategických spojenců velký pokrok!

Přednedávnem při návštěvě Saúdské Arábie Trump s ropnými šejky dokonce tančil válečný tanec, ropu nám prodávají ve velkém a — jak domluvil při své návštěvě Trump — od nás, potažmo od USA, kupují ve velkém zbraně. Zdálo by se, že v podstatě nemáme lepšího partnera, a je smutnou skutečností, že kromě Izraele skutečně nemáme v tom regionu lepšího partnera, než je Saúdská Arábie. Takže se tváříme, že je všechno O.K., a teď dokonce oslavujeme, že občané této naší partnerské země už budou smět chodit do bijáku.

Přitom v Saúdské Arábii panuje režim, kterého bychom se správně neměli dotknout ani klackem, a to ani v případě, že jej držíme v ruce chráněné gumovou rukavicí. Právní systém Saúdské Arábie je odvozen od práva šarí’a, což v praxi znamená, že je v zemi našeho strategického partnera uzákoněna nerovnost mezi lidmi. Pokud v Saúdské Arábii někdo vypíchne oko tamnímu občanovi — muži, musí zaplatit odškodné ve výši (například) sto tisíc dolarů. Když to oko vypíchne muži — muslimovi. Když jej vypíchne muslimce — ženě, křesťanovi nebo židovi, bude činit odškodné jen padesát tisíc dolarů, polovinu toho, co by platil muslimovi.

Ženy a jinověrci mají totiž poloviční hodnotu než muslimové — muži. Upozorňuji, že kdyby nějaký politik nebo novinář začal podobnou nerovnost před zákonem prosazovat jak u nás, tak v USA, skončí před soudem s obviněním z diskriminace, než bys řekl švec.

Ale to dávno není konec! Pokud v Saúdské Arábii vypíchnete oko třeba Indovi — hinduistovi nebo ateistovi, platíte odškodné jen šest procent z částky určené pro muslima! A kdyby ten pohan byl ženská, zaplatíte na odškodném jen tři procenta. Takže — je opravdu skvělé, že v zemi našeho strategického partnera, jehož zákonodárství zakotvuje méněcennost žen a jinověrců, budou biografy. Teď ještě aby tam zakázali tu méněcennost žen a veřejné popravy, a už to bude skoro demokracie!