Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Zakážeme kradnutí konečně v Ústavě, anebo se bude v Česku krást vesele dále?

Firemní právníci hnutí ANO připravili další novelizaci naší normy norem, tedy Ústavy ČR. Poté, co se nepodařilo do ústavy prosadit, že každý občan má nezadatelné ústavní právo vlastnit tank a samopal, přišli s jinou novinkou.

Nový článek třináctý zní stručně a úderně – V ČR se nesmí kradnúť. Zmínění Babišovi legislativci, kterým se již podařilo vyřešit nekonečný ústavně-právní rébus, zda může být oblíbený senátor Hlavatý poslancem a poslanec Hlavatý senátorem, svůj návrh odůvodňují následovně: Bylo nám velice podezřelé, že český lid, který je jinak velice vysoce eticky vybaven o čemž mj. svědčí i jeho opakovaná volba stran bojujících proti korupci v čele s hnutím ANO, současně tolik krade. Dřív jsme si mysleli, že zde kradnol jen pán Kalousek, ale zjistilo se, že jde o jev takřka celospolečenský. A pak jsme to objevili, lidé kradou, jelikož to není zakázáno.

V trestním zákoně v § 205 (krádež) totiž stojí – kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou anebo čin spáchá vloupáním, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Ani v žádném jiném paragrafu trestního zákona není krádež výslovně zakázána. Chápete, dnešní trestní zákon ani jiný právní předpis krádeže prostě nezakazuje. Jen stanoví, že když někdo krade, tak za to dostane až dva roky vězení. Lidé prostě nevědí, že nemají krást, tak jsme se to rozhodli dát přímo do ústavy, doplnil místopředseda hnutí J. Faltýnek. Někteří méně bystří členové našeho hnutí, nebudu pana Komárka raději jmenovat, navrhovali, že by stačilo přijmout „zákon proti kradnutí“, ale to jsme s předsedou neshledali jako dostatečné.

Víte, pane redaktore, kolik je nyní zákonů, vždyť to již ani nikdo nečte. Pokud chceme „s kradením“ opravdu seriózně bojovat, nejen na oko, tak musíme tento nešvar potírat rovnou v ústavě, ne jak tradiční politické strany, které kradení roky tolerovaly! Dodal rozkurážený bývalý sociální demokrat J. Faltýnek.

Většina opozičních politických stran je samozřejmě proti našemu návrhu a já Vám řeknu, proč jsou proti – je to kampaň! Je to účelovka! Prostě chtějí dál kradnúť, všichni Ti Kradouskové a Ransdorfové, komentoval pro Reflex celou záležitost sám Andrej Babiš.

Po uzávěrce vydání přišla od pana Prchala z ANO žádost, že máme z textu „vyhodit“ jméno, resp. příjmení pana Ransdorfa, předseda si prý operativně neuvědomil, že jmenovaný je již po smrti a že KSČM nyní patří mezi spojence hnutí.

Kdysi vládní lidovci k věci jen nesměle poznamenali, že v desateru již možno přece nalézt „Nepokradeš“, ale nikdo je neposlouchal, jako tradičně. Asistent Babišova asistenta jen vesele zanotoval: Přikázání jedenácté – lidovce poslouchat nikdy nebudeš…

Jelikož Tomio Okamura leží prý zrovna s chřipkou, vyjádřil se k předmětnému návrhu jiný poslanec za SPD: Novelu rozhodně podporujeme, vlastně tak úplně nepodporujeme, řeknu vám to takhle, abych do toho zbytečně zabrušoval, byl jsem onehdy na srazu spolužáků ze základky a jeden kluk, exspolužák, chyběl, prý se mu moc poslední roky finančně nedaří, tak jeho žena začala dělat rozhodčí cyklistiky, aby alespoň někdo z rodiny přinesl domů pořádný peníze, a taky ho teď v rámci profesní deformace začala nutit si holit nohy, ale nechci do toho moc zabrušovat, abych z toho pak nemusel vybrušovat, víte co, raději počkejte, až se náš předseda uzdraví.