Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Pravda je účelovka. Chraňte Babiše, vyplatí se to

Novinář Kroupa zveřejnil v Českém rozhlase článek o tom, že Agrofert hospodaří na půdě, která mu nepatří. Vedení rozhlasu na podnět člena Rady ČR se do článku pustilo podle starých komunistických postupů. Vytklo mu, že byl načasován na den, kdy šel Babiš na Hrad se jmény ministrů, a že Kroupa nezmínil jiné podnikatele, kteří také využívají cizí půdu. Ředitel rozhlasu má pocit, že se jedná o „účelové antibabišovské tažení“. Není proto s prací Kroupy spokojen. Dá si udělat analýzu, která jeho pochyby potvrdí. Pak si promluví s odpovědnými lidmi a s redaktorem Kroupou, cituji jeho slova, „do jaké míry skutečně jsme tady dodrželi všechny principy, které by médium veřejné služby mělo dodržet“.

Nikdo z činovníků, kteří tu práci kritizovali, nezkoumal, je-li pravdivá. Její podstatou byla vážná věc – že na cizí půdě bez smlouvy podniká nejen lecjaký zemědělec, ale právě ministr financí (!). Všichni se věnovali kritice nepodstatných malicherností nebo něčeho, co Kroupova práce neobsahovala. Námitky kritiků známe ze starých časů – tehdy se také nezkoumalo, je-li věc pravdivá, nýbrž zda se jedná o „antisocialistické štvaní“, na což byl paragraf. Když se autor bránil, že napsal pravdivá fakta, dozvěděl se, že to udělal, protože chtěl rozpoutat účelové protistátní tažení.

Pánové kritici z moci úřední by se měli panu Kroupovi omluvit. Povážlivá je i aktivita ředitele rozhlasu. Tažení proti svobodě a pravdě a nové principy „veřejné služby“ nebyly ještě vyhlášené a nejsou na to paragrafy a oni už jsou ochotní. Zatím jsou paragrafy na ochranu svobody, nikoliv Babiše.

Nepochybuji o tom, že pokus o cenzurní tlaky přijde. Nečekal jsem, že začne tak brzy. Asi vypukla už česká honička. Kdo bude první, toho páni podrbou za uchem. Pro dějiny poznamenejme, že první byl člen rady ČR, jemného čichu a trefného jména Kňourek, který v Kroupově práci „větřil jistou účelovost“. Napište o nějakém hodnostáři pravdu, řekne, že je to „účelovka“, a má věc tím pádem za vyřízenu. To je dnešní móda.