Kandidátský projev Jiřího Pospíšila.

Kandidátský projev Jiřího Pospíšila. Zdroj: Blesk / Karel Kopáč

TOP 09 na kraji propasti: Brouk Pytlík Pospíšil je pro všechny a současně pro nikoho

Kdyby to nepředstavovalo vážný problém pro TOP 09, která se jen těsně prodrala do sněmovny, museli bychom se tomu pousmát. Nový předseda strany, politický přeběhlík Jiří Pospíšil, se brzy jistě objeví u svého kamaráda v Otázkách Václava Moravce a pak bude třeba jako europoslanec volat z Bruselu Miroslavu Kalouskovi do pražské Sněmovní ulice, co by měl šéf klubu topky říkat na schůzi Poslanecké sněmovny. Žádná legrace to ale pro stranu, která se kdysi představovala jako konzervativní, nebude.

Jiří Pospíšil je typem politika, který je určitou dobu úspěšný, ale na místě moc dlouho nevydrží. Byl už členem ODA a ODS. Taková figura pro všechny a současně pro nikoho. Nevěští to pro TOP 09 nic dobrého.

I když jsme mohli mít tisíc výhrad proti Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi, přece jenom se jednalo o ideově ukotvené lidi. Jeden byl sice spíše pro stranu ikonou a druhý občas zátěží, ale alespoň každý věděl, s kým má tu čest. U Pospíšila nic podobného netušíme.

Přestože se on i jeho podporovatelé zaklínají tím, že nebude pro TOP 09 žádným problémem, že je europoslancem a dost času tráví v Bruselu a ve Štrasburku, problém je to zcela reálný. Miroslav Kalousek totiž ještě nezmizel, sedí v parlamentu. Proto bude dál pro veřejnost i pro ostatní důležité strany formovat politiku topky. Že to v průběhu času přinese problémy, je jisté. Pokud ne, bude jen znamenat, že TOP 09 je v podstatě mrtvá.

Ona dokonce v některých regionech polomrtvá už je. Například ve Zlínském kraji dostala v říjnových volbách jen 2,86 procenta hlasů a v Moravskoslezském pouze 2,58 procenta. V osmi krajích (ze čtrnácti!) nepřekročila pětiprocentní hranici a pouze Praha ji nakonec zachránila. Jenže to je pro budoucnost málo, velmi málo.

Širší základnu strany se po celé republice nepodařilo vybudovat ani za osm let její existence. Schwarzenberg na to nebyl vůbec stavěný a Kalousek měl dost starostí jinde. TOP 09 sice přitáhla několik zajímavých osobností, které dokážou o tom, čím se v politice zabývají, srozumitelně pohovořit (Lubomír Heger, Marek Ženíšek, Markéta Adamová Pekarová), ale to nestačí.

Pospíšil je naopak politický všeuměl, Brouk Pytlík. Není to úplně týmový hráč, i když se tím vždy zaklínal. Libuje si v různých zákulisních tanečcích, což předváděl zejména jako ministr spravedlnosti, nebo v Plzeňském kraji.

Zatímco Kalousek byl jasně zapamatovatelný, u Pospíšila si nikdo nemůže být jistý tím, zda někoho zajímá, či nikoli.

Odpovídá to ale situaci na pravici, která je dnes ochablá jako ve fotbale Sparta Praha či Baník Ostrava. ODS nabízí pár slibných hráčů (Fiala, Klaus mladší, Černochová, Stanjura, Udženija, Němcová), ale vůdcové jiných stran (Bělobrádek, Gazdík, Pospíšil) zřejmě své týmy k vítězství nepovedou.

Nedělní volba Jiřího Pospíšila za předsedu TOP 09 byla proto spíše činem zoufalství. Odpověď dostaneme brzy – příští rok ve volbách do Senátu a zastupitelstva obcí.