"Souboj" Trumpa a Kima se dostal do pozornosti karikaturistů.

"Souboj" Trumpa a Kima se dostal do pozornosti karikaturistů. Zdroj: Emad Hajjaj

Konec politické korektnosti: Kim Čong-un je tlustej prcek

Americký prezident se dopustil zcela zásadního činu slov, který může změnit naši realitu. Současnou euroatlantickou civilizaci ze všeho nejvíc ohrožuje Kim Čong Un a politická korektnost. Trump se nyní rozhodl zatočit s oběma - a jak jinak než na Twitteru!

Kromě Íránu je Severní Korea poslední zemí planety, odkud je možné čekat organizované násilí — válku, vojenský útok. Je pravda, že na světě je mnohem více zdrojů neklidu — třeba Jemen, Somálsko, Libye —, jenže tam jde o rozpadlé či rozpadávající se státy, kde ohrožení nepředstavuje ozbrojená státní moc, ale bandy teroristů-ozbrojenců. Takže nelze zpochybňovat, že severokorejský režim ohrožuje nejen své sousedy, ale díky rychlému technologickému rozvoji jaderných nosičů, raket, v podstatě polovinu planety. A představuje ještě nevyzpytatelnější riziko než ájatolláhové.

Podle toho se k severokorejskému režimu staví současný americký prezident. Postmoderní vyměklost Baracka Obamy zmizela v propasti času a ke slovu se dostávají drápy jestřába Trumpa. Přestože — na rozdíl od Kima — Trump nemá k dispozici monopolní stranický tisk, je Trumpův postoj ke Koreji, a ke Kimovi zvlášť snadněji dohledatelný. Na rozdíl od Kima totiž Trump má přístup na Twitter, a nejen jeho voliči, ale celá planeta tak vidí jeho vyjádření, názory a postoje. A právě na Twitteru část své studené války proti Kimovi Trump vede.

Jak ukázal tento týden, Trump vnímá nejen vnější ohrožení jako Koreu, ale i ohrožení vnitřní: Směr vývoje naší společnosti, jenž ji ohrožuje, vede do zkázy a který je v podstatě stejně zhoubný jako korejská hrozba. Totiž politickou korektnost. Tento mor přetvářky a pokrytectví rozežírá hodnoty naší civilizace čím dál rychleji a už je v podstatě neslušné nazývat věci pravými jmény.

Tento nešvar — představa, že si odhlasujeme, jak má svět vypadat, a on se tomu přizpůsobí — může v krátkém časovém horizontu způsobit, že budeme bezbranní i proti klasickým hrozbám typu Kima. Protože válčit s ním je určitě nehumánní, ošklivé k menšinám, genderově stereotypní a homofobní, část našich spoluobčanů by radši Kima a jemu podobné akceptovala a nějak omluvila. A Donald Trump se nyní rozhodl, že vezme obě hrozby z jedné vody načisto. Na svůj Twitter si napsal: „Proč mě Kim Čong-un napadá tím, že mě nazývá starým? Já bych ho přece NIKDY nenazval malým a tlustým!“ A bylo to venku.

Trump zahájil novou americkou revoluci, revoluci proti pokrytectví názvu, proti politické korektnosti. Kim nesporně tlustej prcek je. Nikdy nikomu k ničemu dobrému neprospělo, když se snažil okecávat pravdu a odmítal nazývat věci pravými jmény. Neomarxisté nám ale z neříkání pravdy udělali novou společenskou normu, jako by pravda nebyla dost dobrá na to, abychom ji mohli říkat nahlas. Nesluší se to, nepatří se to. A Donald Trump — jak ostatně doufali jeho voliči a sympatizanti od začátku jeho kampaně — se s tímhle novodobým nešvarem vypořádal po svém. Řekněme kovbojsky.

Ono totiž říct pravdu na plnou hubu je osvobozující a nesmíme připustit, aby to bylo zakázané či ostrakizované. Takže prezidentu Trumpovi děkuji za výrazný mezník v renesanci zdravého rozumu. Protože k demokracii a svobodě slova nesporně pravda — i ta blbě znějící — patří. A Trumpův výrok je nesmírně cenný, přestože to je vyfénovanej zrzek.