Filadelfie 26. října 1918 TGM čte prohlášení Demo kratické unie střední Evropy - ilustrační snímek

Filadelfie 26. října 1918 TGM čte prohlášení Demo kratické unie střední Evropy - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Vraťte nám státní svátek! Slavit bez volna je jako řízek bez masa

Čechy a Moravany stíhá v poslední době rána za ránou, rekordní ceny másla, uprchlická vlna, rekordní zaměstnanost, podivné výsledky voleb a teď jim tok času a osud navíc zákeřně sebral volno za státní svátek.

Vážení čtenáři, stačí letmo nahlédnout do kalendáře – a následuje šok! Významný státní svátek 28. říjen připadá letos naprosto perfidně na sobotu! To už je vážně opravdu moc! A netýká se to přirozeně jen citovaného osmadvacátého října, jde o dlouhodobé „systémové pochybení“.

Jak známo, Češi, Moravané, Slezané a Romové jsou připraveni o všechny volné dny, pokud státní svátek připadá na víkend. To je úplně stejné, jak tomu bylo za komunistů, poznamenal k věci takřka osmdesátiletý soused z naší brněnské ulice.

Pozor, ne všude tomu tak ale je. V některých vyspělejších státech, kde skutečně politici a političky myslí na svých „spodních deset milionů“ (pravda, někde je to milionů jen pět nebo tři, jinde zase přes dvacet). A volno za státní svátky jim „neloupí“.

Spousta čtenářů již jistě prská – autore z brněnské kavárny, okamžitě řekni, v kterých zemích tomu tak je, nebo tě v diskuzi „umlátíme čtenářskými čepičkami“!

Takže náhradní „posunuté volno“ se aplikuje např. v sousedním Polsku, ve ctihodné Velké Británii, dále pak ve Španělsku, ale i třeba ve stále oblíbenějším Bruselu, resp. v celé Belgii. A teď přijde publicistický šach mat – využívají ho i na Kypru! Ano, i na Kypru se myslí více na pracující lidi než v české kotlině.

U všech zákoníků práce, proč tomu tak není i u nás? Proč je na nás český zákonodárce tak přísný? Za tohle jsme v listopadu 89 cinkali klíčky? Jak říkával jeden asistent asistenta poslance za Sládkovy republikány z devadesátých let: Státní svátek bez volna je jako řízek bez masa!

Neměl nakonec Andrej Babiš pravdu, když konstatoval, že „všeci kradnú“ a „všetko ukradnú“, 27 let nám kradli volno za státní svátky a lid většinou mlčí.

Inu, pak nemají Češi a Moravané patřit k nejupracovanějším národům EU a vlastně i světa. Pak nemáme mít podlomené zdraví z přepracovanosti, jak opakovaně upozorňují lékaři v sobotních přílohách našich deníků. Darmo mluvit.

Vážení čtenáři, možná si vzpomenete na hnutí Vraťte nám stát, možná už uzrál čas, aby vzniklo nové – Vraťte nám státní svátky!

Co si o tom myslíte právě vy? Napište nám to, nejlépe slušně, do komentářů.

Autor je právník a publicista