Jaká je skutečná cena této mince?

Jaká je skutečná cena této mince? Zdroj: mincovni-obchod.cz

Mincovní šmejdi opět útočí, hlídejte seniory!

Šmejdi z Českého mincovního obchodu, kteří prodávali bezcenné kovové plakety naivním investorům, přišli s novou taktikou. V nabídce mají skutečnou investiční zlatou minci. Bohužel — když se podíváte na její cenu, zjistíte, že šmejd zůstal šmejdem.

V minulosti jsem opakovaně psal o gentlemanech z Českého mincovního obchodu a jejich špinavém kšeftu. Jádro jejich sortimentu totiž tvoří „ražby“ — kovové plakety bez jakékoliv hodnoty, jež nemají nejmenší sběratelský význam a které lze uplatnit nejlépe tak, že je provrtáme a použijeme jako podložku pod šroub. Přesto tyhle cetky — s masívní a invazívní lživou reklamou vykládající o výhodnosti jejich nabídky — prodávají řádově za několik set korun.

Zmapoval jsem v minulosti případ důchodce s počínající demencí, jenž se nákupy v Českém mincovním obchodě prakticky zruinoval. Z jejich nabídky je nejtypičtější třeba „Čestná ražba Tomáš Garrigue Masaryk“. K plaketě uvádějí: Náš první prezident. Limitovaný náklad na pouhých 1937 kompletních kolekcí. Zušlechtěno ryzím zlatem. A zároveň se u objednávky dočteme, že vlastně jejím uzavřením přistupujeme na následující hru: „Ano, chci bezpodmínečně využít všechny výhody a zvýhodněné ceny v rámci sběratelského servisu. Každé čtyři týdny dostanu nezávazně k nahlédnutí a zcela bez rizika další vydání z mé edice Tomáš Garrigue Masaryk s 21denním právem na vrácení zboží.“

No, a pokud si nešťastný důchodce ztrápený senilitou tuhle „ražbu“ objedná, chodí mu pak další a další cetky se strojovou pravidelností. Tahle špinavá obchodní praktika už byla natolik proprána médii, že se v nabídce objevil — sic! — pravý investiční dukát. Ale i on je jen prostředkem, jak okrást důvěřivé důchodce. Je sice pravý, je sice skutečně zlatý, ovšem je dvaapůlkrát předražený.

„František Josef I. 1 dukát — nyní 10 490 Kč. Zlaté dukáty byly v Rakousku již od počátku 16. století. Císařským patentem z roku 1858 byl prohlášen tento dukát k obchodní zlaté minci, se kterou byla možná výměna za aktuální cenu zlata.“ Jde o novoražbu, jež se nejčastěji užívá jako penzijní připojištění občanů, co nevěří bankám a penzijním fondům.

Znám několik svých vrstevníků, kteří si — z důvodu skutečně hluboké důvěry v ukládání peněz v institucích — kupují z každé výplaty jeden tenhle investiční zlaťáček. Ono se to, když si ho nekupujete u mincovních šmejdů, dá pořídit fakt levněji.

Seriózní zlatnictví zlate-mince.cz tentýž dukátek totiž nabízí za 3699 Kč. Skutečná obvyklá cena dukátku je dvaapůlkrát nižší, než za kolik ho prodávají šmejdi z Českého mincovního obchodu. Takže vyzývám všechny, kteří mají v rodině nějaké seniory: Pokud se dozvíte, že chtějí investovat do zlata, pečlivě zkontrolujte, zda ve skutečnosti nemají v úmyslu nechat se okrást v Českém mincovním obchodě.