Ptejte se věcně. Otázky "Jak bylo ve školce?" rovnou vynechejte. Odpověď zní většinou: "Dobře!"

Ptejte se věcně. Otázky "Jak bylo ve školce?" rovnou vynechejte. Odpověď zní většinou: "Dobře!" Zdroj: iStock

Jsme tak civilizovaní, až z toho vymřeme. V ulicích chybí děti

Při pohybu Prahou, na který nemám mimo období dovolené čas, jsem zaznamenal zajímavý úkaz. Nejsou děti. Ulice jsou i v odpoledních hodinách, kdy není škola, zaplněny dospělými a mladá maminka s kočárkem je už skoro výjimka. Procivilizovali jsme se k vymření.

Sladké dny volna mi na dovolené – ve spolupráci s počasím, které je tak hnusné, že nelze jezdit na trilobity – zpestřují procházky mou milovanou Bubenčí, včetně Stromovky a samozřejmě i Kulaťáku, kde užívám poslední dny před podzimním uzavřením open air kavárny Šesták na pódiu přímo na náměstí. A i když jak Stromovka, tak dětský koutek Šestáku jsou místy výslovně určenými pro parkování a venčení dětí, tak těch dětí je strašně málo. Obvykle se na Šestáku najdou nanejvýše dvě matky či otcové s dětmi a Stromovka, kam jsem chodíval před dvaceti třiceti lety denně venčit psa a kde se to vždycky potěrem jen hemžilo, je dnes našlapaná joggujícími a cyklujícími (nebo velocipedujícími?) spoluobčany a dítě se zjeví jen sporadicky. 

A to, co vidím, přesněji nevidím u nás v Bubenči, je trend celého prvního světa. V roce 2015 u nás bylo 1,53 porodů na jednu ženu. A sousední země naší střední Evropy jsou na tom ještě hůře, ve stejném roce mělo Maďarsko 1,44, Chorvatsko 1,46 a Rakousko 1,47 porodů na jednu ženu. A nejlepší v EU byla předloni Francie s 1,96 porody na jednu ženu. Přitom hranice pro zachování populace je v našich zemích s vyspělou porodní a dětskou medicínou nejméně 2,1 porodu na jednu ženu.

V rozvojových zemích je to samozřejmě ještě o něco více, protože tam umírá více dětí. Ale rozvojové země s porodností problém nemají. Zatímco z bílé populace žije v podmínkách populační exploze pouze populace židovských osadníků na Západním břehu, rozvojové země mají populační explozi a přelidnění jako standard.

Židé, kterým holocaust bolestně připomenul potřebu růstu populace, mají celkem 3,01 porodu na jednu ženu a na Západním břehu osadníci, ortodoxní židé, dokonce už od roku 2001 zvyšují ročně porodnost o několik procent. To je jediný ostrůvek pozitivní deviace euroatlantické civilizace.

Rozvojové a muslimské země, ze kterých přichází migrační vlna, jsou na tom ještě lépe než Izrael.  Egypt 3,31, Irák 4,52 a Súdán 4,29 porodů na jednu ženu. Čísla rovněž z roku 2015. Prostě se ukazuje, že s rostoucí civilizovaností, vyšší životní úrovní a vyšší mírou sebekontroly mizí zájem lidí o reprodukci. A neplatí to jen v Evropě a pro Evropany, vyspělé, civilizované Japonsko má 1,46 porodů na jednu ženu, což je dokonce ještě míň než naše země.

Takže obecně platí, že čím je země civilizovanější a bohatší, tím méně jsou lidé ochotní rodit, a budoucnost zcela evidentně patří méně civilizovaným, vzdělaným s kultivovaným lidem přivyklým nouzi. Přesně těm, kteří do Evropy přicházejí s nekončící migrační vlnou z Asie a Afriky. Naše technologická civilizace natolik zdegenerovala, že je líná i souložit – tak podle práva přírodního výběru vyhyne.