ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK

Neučte proboha děti žebrat!

Sbírka známé dobročinné organizace na mne včera v pražských ulicích zapůsobila jako pěst na oko. Co to sakra je za dobročinnost, když posílají žebrat na jistě ušlechtilé účely školou povinné děti? Co sakra dělá sociálka? Ono je opravdu legální vychovávat děti v tom, že somrovat je dobré?

 Nemívám problém jmenovat někoho, s kým polemizuji, dneska ale udělám výjimku. Ona organizace, pro kterou žebrali školáci, je totiž jinak velice prospěšná, pomáhá handicapovaným a nechci ji poškodit. To podivné setkání s malými žebračkami budu proto raději považovat za exces, který vymizí. Exces, který mne na Florenci doslova vyděsil, by totiž neměl nikdo provozovat bez ohledu na ušlechtilost účelu, který sleduje. 

Historka je jednoduchá: Jel jsem v autobuse přes Florenc a najednou jsem na jednom z rohů uviděl tři osoby. Jedna mladá žena a dvě školačky. Neumím odhadnout, jestli jedenáct nebo čtrnáct let, ale zjevně holčičky. A celá ta trojice byla oblečená v tričkách té sbírky a holky braly chodce jednoho po druhém a pokoušely se z něj něco vytáhnout. Ano, vím, že na dobrou věc, ale přesto mne doslova mrazilo, když jsem viděl ty holčičky žebrat. 

Věc má hned dva mravní aspekty. První je ten, že když na nic netušící chodce pošlete somrující děti, nejedná se o výběr příspěvků na dobročinné účely, ale o citové vydírání. Je neetické posílat žebrat děti, je to nemorální útok na privátní pudy lidí a na zatím chválabohu rozšířený zvyk pomoci dítěti. Je v naší kultuře zvykem, že když po vás něco chce nějaké dítě na ulici, máte tendenci mu pomoct, vyhovět, postarat se o ně. Takže samozřejmě máte vyšší ochotu darovat něco dětskému žebrákovi než žebrákovi dospělému. A je celkem jedno, jestli žebrá na charitu, nebo na chlast. Prostě nasazení vybírajících na bohulibý účel je zcela bohunelibé.  

Druhý aspekt, který mi na těch žebrajících dětech opravdu vadil, je to, čemu je taková činnost vlastně učí. Opravdu chceme učit děti somrovat? Je fakt dobré, když se nějaká dvanáctiletá holčička učí, jak získat peníze tím, že o ty peníze žebrá? Je fakt v pořádku, aby se jí v hlavě utvářela vazba „čím více oslovených lidí, ze kterých se dá něco vysomrovat, tím více peněz“?

 Prostě si konzervativně myslím, že by se děti měly učit, že se nežebrá, že je to ponižující, neslušné a vyhrazené těm, kteří jsou na úplném dně. Myslím si, že děti by neměly somrovat ani tehdy, když je pošlou somrovat dospělí vedení ušlechtilými úmysly. Protože takový trénink napomáhá tomu, aby z těch dnes dobročinně žebrajících dětí vyrostli paraziti.  

Takže milí charitní pracovníci! Držím palce vašemu úsilí vybrat co nejvíce peněz na postižené, je to ušlechtilé a chvályhodné. Ale opravdu k tomu somrování nezneužívejte děti!