Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Profimedia.cz

Sobotka tvrdí, že „v Česku už další muslimy nechceme“. Ale peníze z islámských států nám vůbec nesmrdí

Premiér Bohuslav Sobotka v rakouském deníku Die Presse s okamurovskou dikcí Evropě sdělil: „Když pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, v Česku už muslimy nechceme.“ Tak se to interpretovalo u nás. Die Presse to ale ve svém titulku popsala trošinku jinak, domnívá se, že Sobotka myslel, že „další“ či „více“ muslimů nechceme. Což není to samé. Se slovíčky se někdy musí opatrně. Navíc předseda vlády sice něco tvrdí, ale českému státu peníze z islámských států nesmrdí. Naopak. Takže nějaké ty muslimy, třeba podnikatele a investice chceme? Sobotka by si to měl vyjasnit.

Hned po zveřejnění rozhovoru v rakouském deníku odletěl Sobotka o minulém víkendu do Iráku. Tam se setkal s mnoha vládními představiteli v Bagdádu. A chválil vzájemnou spolupráci i některé obchody. Bohuslav Sobotka by ale měl být alespoň trochu principiální, pokud už muslimy nechce. Vláda v Bagdádu je totiž ovládána ší'ity a právě jejich vražedný postup proti místním sunnitům před lety přispěl ke vzniku Islámského státu. Vláda v Bagdádu má také jednoho velkého spojence – teokratický Írán. Tam se masově porušují lidská práva, panuje tam šarí‘a a podobné islámské vymoženosti.

Muslimy sice Sobotka nechce, ale muslimské peníze mu nevadí, ani když někdy plynou ze zemí, které nemají s demokracií absolutně nic společného. Proto například podporuje obnovení obchodních vztahů s Íránem, proto se většina zemí světa paktuje se Saúdskou Arábii a dalšími muslimskými zeměmi.

Možná by Sobotkovi mohli dát na Úřadě vlády i nějaké podklady o společnosti Škoda Auto. Je to velmi úspěšná firma, která má v Česku nejvyšší tržby i zisk a dá se říci, že je to náš průmyslový klenot. Škoda stoprocentně patří Volkswagen Group. No a majitelem 17 procent Volkswagenu je Qatar Investment Authority, katarská státní holdingová společnost. Je to nějaký problém, že peníze pocházejí z muslimské země? Není, i když katarská vláda kromě jiného finančně podporuje i některé islámské organizace a skupiny, které se dají označit za fundamentalistické. Dokonce je na mezinárodním poli obviňována z podpory terorismu, což ona popírá.

Také v Česku existují, pravda není jich mnoho, firmy z muslimských zemí, které zde podnikají a zaměstnávají lidi (oblíbený to hit sociální demokracie premiéra Sobotky). Chceme je? Nechceme je? Jistěže dobré investory chceme, země jako je Česká republika je musí chtít.

Premiér Sobotka prostě řekl hloupost, protože jako státník, by měl říci, že „nechceme muslimy, kteří vyznávají fundamentalismus, kteří podporují šarí‘u a kteří jsou nebezpečím pro demokratické zřízení“. Říká se jim islamisté. Ty nechceme. Ale že obecně nějaké lidi „nechceme“, to je nebezpečná demagogie a populismus.

Jistě, naprostou většinu teroristických útoků v Evropě spáchali v posledních letech muslimové. Takové nechceme. I většina Němců kdysi podporovala zrůdu jménem Adolf Hitler. Ale to ještě pořád neznamená, že všichni muslimové jsou podezřelí a také proti Hitlerovi se postavila část statečných Němců (ti za to zaplatili často životem).

Bohuslav Sobotka svým vyjádřením o muslimech ani nepopsal hloubku problému (protože ten ve vztahu k islámu a mnoha muslimům skutečně existuje), ani to neřekl tak, jak měl. Pokud už podobně hovoří samotný premiér, postupujme stejně a použijme jeho větu v jiné podobě: „Když pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, v Česku už další Sobotky nechceme.“