Poslední velký útok v Evropě se odehrál v Barceloně - ilustrační snímek.

Poslední velký útok v Evropě se odehrál v Barceloně - ilustrační snímek. Zdroj: reprofoto/facebook

Počet teroristických útoků ve světě klesá, situace v Evropě se ale naopak zhoršuje

Někoho to možná překvapí, ale v roce 2016 bylo ve světě mnohem méně teroristických útoků než v předchozích letech, jak vyplývá ze zprávy Marylandské univerzity vypracované pro americkou vládu. Informuje o tom agentura Reuters. Počet teroristických útoků oproti roku 2015 klesl v roce 2016 o devět procent. Ovšem situace v Evropě se spíše zhoršuje. 

V roce 2016 bylo nejvíce teroristických útoků provedeno v muslimských zemích a zemích, v nichž probíhá konflikt s náboženským pozadím – Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Indii a na Filipínách. A nejvražednější teroristickou organizací byl Islámský stát.

Specifickou oblastí aktivit teroristů je Evropa, protože v ní riziko spáchání teroristického útoků narůstá. Například nedávno Interpol rozeslal bezpečnostním orgánům evropských zemí seznam 173 potenciálních sebevražedných muslimských teroristů, píše anglický deník The Guardian. Podle britského deníku byl tento seznam americké tajné službě poskytnut na základě informací získaných v boji proti Islámskému státu. Tito potenciální sebevražední teroristé měli být pro svou misi vycvičení na území Islámského státu a je předpoklad, že směřují do Evropy nebo již zde jsou.

Nedávno šéf německé kontrarozvědky (Spolkový úřad pro ochranu ústavy) Hans-Georg Maassen veřejně varoval před dalšími teroristickými útoky, které mají páchat nejen jednotlivci, ale i organizované skupiny. Jeho varování si všimla i státní informační agentura Číny, jež upozornila na odhad německých úřadů, že v Německu působí zhruba 24 000 islámských fundamentalistů. Tuto informaci doplňují slova německého spolkového ministra vnitra Thomase de Maizièra, který řekl, že v Německu je přibližně 680 extremistů, u nichž se úřady obávají rizika, že by mohli provést teroristický útok.

Důvodů k radosti nepřidává ani informace zveřejněná šéfem německého Spolkového kriminálního úřadu Holgerem Münchem, že počet radikálních muslimů v Německu dramaticky narůstá, jak informují německá média. Münchem rovněž řekl, že islámští teroristé představují mnohem větší hrozbu než radikálové pravicoví či levicoví. Německé úřady také přiznaly, že v roce 2013 evidovaly zhruba 100 podezřelých islamistů s rizikem násilného chování a dnes jich je celkově přes 1600, informuje na svém webu Deutsche Welle.

Podobný problém s nárůstem islámských radikálů mají i ve Švédsku, kde šéf místní kontrarozvědky (Swedish Security Service) Anders Thornberg ve švédských médiích přiznal, že v zemi žijí tisíce muslimských radikálů a jejich nárůst je radikální.

Evropa se ovšem nepotýká pouze s problémem terorismu. V takové Anglií stále více řeší i problém praktikování barbarských kulturních zvyků, jako je ženská obřízka. Podle zprávy BBC bylo nově v Británii odhaleno přes 5000 případů ženské obřízky a z toho bylo 112 případů dívek, jež se narodily již ve Velké Británii. Za provádění ženské obřízky na nezletilých dívkách hrozí v Británii až 14 let vězení, ale tato praxe je stále v některých komunitách rozšířená.

Podobně i v Německu radikálně přibývá případů ženské obřízky, jak informuje organizace Terre des Femmes. Tato organizace tvrdí, že před rokem bylo zhruba 8000 rodin, kde byl problém s ženskou obřízkou, a dnes jich je zhruba 13 000 a počet obřezaných žen se odhaduje v Německu na 50 000. Stejně jako v Británii je i v Německu ženská obřízka nelegální, ale rodiny odvážejí dívky mimo Evropu, kde je jim obřízka násilím provedena.

Jak tedy vyplývá z dostupných zpráv, budování multikulturní společnosti je v Evropě v plném proudu, ale ubývá bezpečí, přibývá porušování lidských práv a objevují se barbarské zvyky, které dříve v Evropě nebyly.