Severokorejské diktátor Kim Čong-un po údajné úspěšném raketovém testu

Severokorejské diktátor Kim Čong-un po údajné úspěšném raketovém testu Zdroj: Reuters

Pofiderní diktátor Kim Čong-un na Ameriku nezaútočí, dobře ví, že by to byl jeho konec

Přestože severokorejský diktátor Kim Čong-un a jeho domácí loutky opakovaně vyhrožují, že zaútočí raketami na USA, Japonsko či Jižní Koreu, je pouze minimální pravděpodobnost, že by to skutečně KLDR udělala. Vůdcové Severní Koreje se už přes 60 let chovají naprosto nevyzpytatelně a vydírají svět, jenže nejsou nepříčetní. Velmi dobře ví, že jakákoli vojenská akce proti americkému území či základně Spojených států v zahraničí, by vedla k odvetě, která by rychle pofiderní režim položila.

Pokud chce Kim Čong-un nějakým způsobem přežívat a pokud chce, aby si ho vůbec někdo všiml, nemůže dělat nic jiného, než provádět to samé, co dělal jeho dědeček Kim Ir-sen a otec Kim Čong-il. Nejedná se o nic nového, i když svět v poslední době díky prožívanému online způsobu života a sociálním sítím reaguje bezprostředněji a více podrážděně.

Když vláda v Pchjongjangu na některá varování Donalda Trumpa reaguje prohlášením, že „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam, kde mají USA velkou leteckou a námořní základnu, tak jsou to pouze žvásty. Něco takového zkoumá pouze verbálně, vojensky to moc neznamená. Může tím ale vyplašit některé civilisty, zaujmout média neschopná zkoumat pravý stav věcí a postavit jako vždy do pozoru politiky na všech kontinentech.

A o nic jiného, než pořád zneklidňovat svět a připomínat mu, že bezvýznamná země jménem Korejská lidově demokratická republika existuje, nejde.

Když se podíváme na skutečné vojenské možnosti a schopnosti rychlé reakce USA, Japonska a Jižní Koreje, tak je jasné, že Severní Korea reálnou hrozbou není. Ta hra se ale hraje po dlouhá desetiletí a bude pokračovat dál. Až do doby, dokud nebude v KLDR nějaký normálnější režim. Zatím to bohužel nehrozí.

Navíc vyhrožovat Severní Koreji odvetou nikoho nic nestojí. Naopak. I část amerických voličů si ráda vyslechne, že má prezidenta, který se diktátora se směšným účesem (Kim Čong-un) nebojí. Proč by se ho také bál. Donaldu Trumpovi nemá sebemenší problém používat silná slova v jakoukoli denní i noční hodinu, hlavně na Twitteru. Takže zatlačit na Kima je pro něj vítaná příležitost, aby se méně hovořilo o jeho jiných problémech. Právě teď se severokorejští tajtrdlíci Trumpovi náramně hodí.

Orgány civilní obrany amerického ostrova Guam proto rozšiřují mezi obyvatelstvem letáky, jež nesou název „Příprava na bezprostřední raketovou hrozbu“. Kromě jiného se v nich píše: „Nedívejte se do záblesku výbuchu, může vás oslepit. Zůstaňte ležet a přikryjte si hlavu… Je-li to možné, osprchujte se ve velkém množství vody a mýdla, abyste odstranili radioaktivní zamoření…“

Takže radioaktivita. Jaká? Po jakém útoku? Bude snad jaderná válka? Nebude. Obyvatelé Guamu proto reagují na leták po svém – chodí na pláže stejně, jako předtím, nakupují, mají jiné starosti. Americká armáda na ostrově nevyhlásila žádnou pohotovost, nebyl samozřejmě vyhlášen ani stav zvýšeného ohrožení.

Politici všech stran se ale musí vyřádit. Kim Čong-un si u toho mne ruce. Vše jde podle plánu. Vystrašil svět a může si dát za čas nějaké ty podmínky, aby dal pak na chvíli pokoj.