Donald Trump - ilustrační snímek.

Donald Trump - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Jak „ohavný“ Trump vyměnil lidi se změněným pohlavím za peníze na hraniční zeď s Mexikem

Neuplyne snad jediný den, aby Donald Trump něčím nepřekvapil. A aby mnoho lidí pořádně nenaštval. Některé naposledy tím, že rozhodl, že americká armáda dále nebude přijímat do služby transgenderové osoby, tedy lidi, kteří prodělali změnu pohlaví. Kritici Trumpa po celém světě to označují za „absurdní, ohavné a nechutné“. Jako vždy je ale za prezidentovým rozhodnutím něco zcela jiného a pro něj daleko důležitějšího. Změnu pohlaví skutečně v Bílém domě svým rozhodnutím neřešil. Co tedy stálo za tím, že jednal tak rychle a razantně?

Trump na svém Twitteru (jak jinak, zde se realizuje několikrát denně) k transgenderovým osobám v armádě oznámil: „Po konzultaci s mými generály a vojenskými experty vezměte, prosím, na vědomí, že vláda Spojených států nepřijme do služby v armádě transgenderové osoby a ani jim nedovolí v jakékoli roli v armádě USA sloužit. Americká armáda se musí soustředit na rozhodné a drtivé vítězství a nemůže být zatížena ohromnými zdravotními náklady a rozvratem, který by změna pohlaví v armádě vyvolala.“

Věc se má tak, že pokud se někdo v americké armádě rozhodl změnit pohlaví, náklady na celý proces i další zdravotní výdaje s tím spojené nese armáda, tedy stát. Transgenderové osoby mohly sloužit v ozbrojených silách USA od loňského roku, kdy tehdejší ministr obrany Ashton Carter zrušil do té doby platný zákaz.

Předpokládané výdaje na tyto účely by dosáhly podle odhadů řádově desítky milionů dolarů. V aktivní službě je v současnosti kolem 2500 těchto lidí a dalších zhruba 4000 prý o možné změně pohlaví uvažovala. Armádní rozpočet USA pak ročně přesahuje 500 miliard dolarů.

Jenže problém nebyl ani tak finanční, jak tvrdil Trump, ale ideologický. Část republikánské strany prostě podobné lidi v armádě nechce. Prezident ovšem republikány právě teď potřebuje ke schválení svého prvního rozpočtu. Jedná se například i o peníze na dostavbu zdi na některých částech hranice s Mexikem, což byla jedna z Trumpových vlajkových lodí předvolební kampaně. Tento slib chce splnit za každou cenu.

Navíc v posledních týdnech byl Donald Trump pod velkým tlakem kvůli někdejším stykům svého zetě Jareda Kushnera s ruskými představiteli či kvůli zdravotnické reformě (takzvaná Obamacare), kterou chce zrušit a pak přijít s jiným návrhem. Musel proto něco pro republikány udělat. Alespoň něco.

O změnách pro transgenderové osoby v armádě se v americkém Kongresu hovořilo několik posledních měsíců. Ministr obrany James Mattis se tomu snažil vyhnout tím, že rozhodnutí o půl roku odložil. Tím ovšem některé zákonodárce neuspokojil. Ti se proto obrátili rovnou na Donalda Trumpa.

A ten je rychle všechny dokonale zaskočil! Transgenderové lidi v armádě do budoucna zcela zrušil. Přitom to nepožadovala ani většina republikánů, chtěli pouze nějak omezit s tím související výdaje, nechtěli vyloučit tyto lidi z armády.

Jenže Trump postupuje často hodně netradičně a na politickou korektnost vůbec nedá.

„Je to jako když někdo Bílému domu řekne, aby zapálil svíčku, a on nechá shořet celý stůl,“ komentoval situaci pro web Politico jeden republikánský poradce z Kongresu.

Co za to od Kongresu nakonec Donald Trump dostane, to se uvidí v nejbližších týdnech a měsících. V každém případě musíme být připraveni v jeho případě na další a další překvapení. Americký hurikán jen tak nepřestane.