Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Wikipedia

Jsem prase, ale většina Čechů taky!

Uspořádal jsem ve své sociální bublině na Facebooku malý průzkum dodržování elementární hygieny mezi pražskými intelektuály, kavárnou, kteří mou sociální bublinu tvoří. Náhle jsem si totiž uvědomil, že se chovám jako prase. Zjistil jsem tím výzkumem ke svému překvapení, že standardní člen pražské kavárny je stejné čuně jako já.

Když si omylem dám večer hrnek s kafem pod lampičku, napadají mi do ní velmi často komáři dovádějící u žárovky nad hrnkem. „Tak dneska jsou tam čtyři,“ řekl jsem si onehdy večer a pak kávu i s komáry vypil. Jak byla vevnitř, uvědomil jsem si dvě věci: Že vlastně piju komáry v kafi poměrně často a jen výjimečně si je vylovím. A za druhé – že je to vlastně dost solidní nechutnost. Čistě ze zvědavosti, abych se dozvěděl, jak moc velké prase jsem, položil jsem na Facebook – jako veřejný příspěvek, pod který může do diskuse psát každý uživatel té sítě – zásadní otázku: „Když vám spadne komár do kafe, vypijete pak tu kávu? A vylovíte ho?“ A upřesnil jsem, že nejde o mouchy, které sedají na exkrementy, ani o masité noční můry, ale jen o komáry. Výsledek mne opravdu potěšil a dovolte, abych vás seznámil s některými údaji.

Celkem odpovědělo 139 respondentů a znalce Facebooku nepřekvapí, že 45 odpovědí bylo úplně mimo. To jest – dvaatřicet procent odpovídajících se uvtíplo způsobem „Komár, nebo Komárek?“ Případně: „Komunisty bych nikdy nelovil.“ Je to poměrně vtipné, ale na otázku to neodpoví.

Jedenáct respondentů – to jest osm procent – se zachová v situaci, kdy jim spadne komár do kafe, zcela stejně jako já. Neřeší titěrný kousek bílkoviny s křídly a pijí zplna hrdla. Většina respondentů sice komára vyloví, ale kafe pak spokojeně dopije, zvláště jde-li o drahou kávu v nějakém luxusním podniku. Tak odpovědělo šedesát tři respondentů – to jest čtyřicet pět procent dotázaných.

A konečně dvacet oslovených se zachová, jak velí slušné vychování, hygiena a elementární estetické cítění: Kafe vylijí. Zachová se tak přesně čtrnáct procent odpovídajících.

Výsledky mého malého průzkumu jsou fascinující. Zdá se, že většina lidí jsou stejná prasata jako já a že těch opravdu slušných, čistotných a dobře vychovaných je zanedbatelná menšina. Tak jak potom má vypadat politická kultura, když u nás normálně pijeme komáry?