Stephen King, nový americký velvyslanec v Česku.

Stephen King, nový americký velvyslanec v Česku. Zdroj: Twitter

Kdepak Ivana Trumpová, kterou chtěl Zeman, velvyslancem USA v Česku bude "za odměnu" Stephen King

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer potvrdil svoji nominaci na nového velvyslance USA v České republice. Je jím pětasedmdesátiletý podnikatel ze státu Wisconsin Stephen King. Ten je dlouholetým významným funkcionářem republikánské strany v tomto americkém státě, ale s diplomacií a naší zemí v podstatě nikdy nepřišel do styku. Podle odborníků svědčí Trumpova nominace o domácím politickém kalkulu, než o tom, že by Česku přikládal větší význam.

Prezident Miloš Zeman již po loňských listopadových amerických volbách řekl, že dobrou velvyslankyní by byla Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína a první manželka Donalda Trumpa. Ta se sice k tomu původně sama hlásila, ale podle dostupných informací z Washingtonu narazila okamžitě na velký odpor zejména v republikánské straně, která chtěla poslat „za odměnu“ do Prahy svého člověka.

A tak se i stalo.

V České republice má být novým ambasadorem Stephen King z města Janesville v jižním Wisconsinu. Pro nás člověk neznámý, ale v samotné republikánské straně má silné podporovatele. Jeho osobním důvěrníkem je například velmi vlivný šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který zastupuje v Kongresu právě stát Wisconsin. Ryan jako mladík dělal pro Kinga v kampani a ten se na oplátku pak stal jeho patronem ve straně. Kingovým partnerem v byznysu je navíc Ryanův bratr Tobin.

Zastáncem Stephena Kinga je ale také další důležitý politik ze státu Wisconsin, současný ředitel kanceláře Bílého domu Reince Priebus. Ti dva podle všeho navrhli Trumpovi na velvyslance v Praze Kinga a teď má nominaci posvětit v hlasování americký Senát. Návrh by měl projít bez problémů.

Stephen King nemá žádné zkušenosti ani s Českou republikou, ani s diplomacií. To ovšem není při jmenování amerických velvyslanců ničím novým. Neměl ani bližší vztahy s Donaldem Trumpem, je ale celoživotním zasloužilým republikánem a do České republiky má jet takzvaně „za odměnu“.

Situace se tak opakuje. V letech 2006 až 2009 byl americkým velvyslancem v Česku Richard Graber, který předtím působil právě ve Wisconsinu jako právník.

Některá česká média v květnu také napsala, že nominován do Prahy bude Steve King, známý odpůrce migrace z Iowy. Jenže to si spletla dvě osoby se stejným jménem.

Miloš Zeman měl hodně napjaté vztahy s Andrewem Schapirem, posledním americkým velvyslancem v Praze, který skončil ve funkci v lednu. Prezident dokonce v dubnu 2015 veřejně řekl, že „Schapiro má dveře na Hrad zavřené“. Ale ani to nebyla v českých politických vodách žádná výjimka. Exprezident Václav Klaus se v roce 2003 pohádal při soukromém rozhovoru s tehdejším velvyslancem Craigem Stapletonem, když zpochybnil, že Američané mají důkazy o zbraních hromadného ničení v Iráku a proto zahájí vojenský útok proti režimu diktátora Saddáma Husajna. Roztržka vážně a trvale omezila některé kontakty Pražského hradu s Bílým domem.

Zda to bude za Stephena Kinga lepší, uvidíme v nejbližší době.