Papež František - ilustrační snímek.

Papež František - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Svatý otče, nechte toho! Papež řekl někdejšímu fašistovi, že země EU nemají rozhodovat o své politice

O tom, že papež František v mnoha věcech tíhne spíše k levici, než k někdejším náboženským konzervativním pohledům, je známo. Že by ale právě Svatý otec, nejvyšší představitel katolické církve, měl národům Evropy říkat, aby se vzdaly svého výsostného rozhodování v politice a právu a přenesly ho na celoevropské federální orgány do Bruselu, to je nonsens. Navíc tak František učinil v rozhovoru s italským novinářem Eugeniem Scalfarim, což je někdejší fašista a extrémní levičák. Interview bylo zveřejněno v sobotu 8. července.  

Papež poskytl podobně jako v roce 2013 rozhovor zakladateli italského deníku La Repubblica, ateistovi Eugeniovi Scalfarimu. Stejně jako před lety i tentokrát byl zveřejněn v listu La Repubblica jeho záznam. Není to prý ale doslovný přepis rozhovoru, nýbrž volné převyprávění témat, jichž se interview týkalo. Jenže v tom je zásadní problém, protože Vatikán pak se slovy papeže může volně manipulovat, jak se mu hodí. Čeká na reakce veřejnosti, a když jsou nepříznivé, řekne, že to vlastně František řekl jinak a věc byla vytržena z kontextu.

Je velmi pochybné, že by tímto způsobem měl pracovat s médii právě nejvyšší představitel katolické církve.

Třiadevadesátiletý novinář a někdejší politik Scalfari také sám přiznal, že si během setkání s papežem nepíše poznámky ani nepoužívá diktafon. Už v roce 2013 z toho vznikl velký problém, protože nejdříve Vatikán na svém oficiálním webu zveřejnil přepis rozhovoru, který vyšel v italském deníku, ale po nepříznivých ohlasech některých církevních hodnostářů ho nechal vymazat.

Tentokrát se rozmluva Svatého otce a barda italské žurnalistiky týkala i politiky. Papež prý dal Scalfarimu zapravdu v tom, že „Evropská unie by měla co nejrychleji přijmout federální uspořádání, aby o politice a právech nerozhodovaly už jednotlivé země, nýbrž federální vláda a parlament“. Podle Františka si evropské země musejí uvědomit, že jiná cesta nevede: Buď se Evropa stane federální komunitou, nebo přestane hrát ve světě roli.

Pokud si to papež skutečně myslí, tak obrazně nastínil cestu do pekel. A Vatikán něco o peklu ví, protože se mu věnuje i po odborné teologické stránce.

Naprosto skandální ale je, s kým že to papež František vlastně mluví. Zde se dá hovořit o velké ostudě.

Eugenio Scalfari patří sice mezi významné italské novináře a byl v roce 1976 spoluzakladatelem známých novin La Repubblica (dvacet let byl pak jejich šéfredaktorem), ale je to „politická prostitutka“. Doslova.

Scalfari byl v letech 1942 a 1943 (narodil se v dubnu 1924) členem Národní fašistické strany, kterou založil válečný zločinec Benito Mussolini. Strana byla rozpuštěna v červenci 1943.

Po válce byl v Italské liberální straně a od roku 1956 do roku 1968 byl členem Radikální strany, která byla ostře proticírkevní, extrémně levicová a vystupovala tvrdě proti NATO a Evropské unii. Pak ještě stihl Scalfari členství ve straně socialistické, za kterou byl i poslancem.

Že by měl papež šířit svá moudra přes bývalého fašistu a extrémního levičáka, je na pováženou. Navíc, když někdy jsou to myšlenky, nad kterými zůstává rozum stát.