Donald Trump při projevu v Polsku.

Donald Trump při projevu v Polsku. Zdroj: Profimedia.cz

Česká televize se úplně zbláznila. Vypnula projev Trumpa ve Varšavě a dala historky z metropole

Pro všechny Evropany zásadní projev amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve čtvrtek mezi jednou a druhou hodinou odpoledne přednesl na náměstí Krašinských ve Varšavě, nemohli čeští diváci vidět celý. Živý přenos projevu běžel s tlumočením na České televizi na kanále ČT24, ovšem jeho závěrečnou část jsme neviděli. To jste museli přepnout na BBC, CNN nebo Deutsche Welle. ČT projev nedala celý a místo jeho závěru nabídla pořad „Z metropole“. Tak fatální selhání veřejnoprávního média jsme již dlouho nezaznamenali.

Co je na příspěvcích z hlavního města Prahy tak důležitého, že nepočkaly a projev Trumpa Česká televize předčasně vypnula? Absolutně nic. Je to postup hraničící s pořádně velkým skandálem a svědčí o naprostém diletantismu.

Můžeme si o Trumpovi myslet cokoli, ale ve Varšavě nehovořil jenom k Polákům, ale ke všem Evropanům. Tedy i k Čechům. Rozebíral hrozby, které ohrožují naší civilizaci, postavení NATO a postupy, kterými se máme bránit těm, kteří nás v poslední době ohrožují. Hovořil o islámském terorismu, hrozbách z Ruska i o tom, že svoboda má být tou největší zbraní spojenců na obou stranách Atlantiku.

To je pro veřejnoprávní televizi málo?

Co ještě jiného by ČT chtěla ve světě zaznamenávat, když ji nestojí za to, abychom viděli a slyšeli celý projev amerického prezidenta věnovaný životně důležitým otázkám, jež trápí současnou Evropu?

Postup, který Česká televize ve čtvrtek odpoledne zvolila, je zcela nepřijatelný a neomluvitelný. Je to gigantické selhání. Mělo by být občanskou povinností, aby za něco podobného nedostávala koncesionářský poplatek.