Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Smí se říct, že Evropská komise ukradla Googlu 64 miliard korun?

Rekordní pokutu v přepočtu skoro 64 miliard korun udělila Evropská komise internetové firmě Google. To je nejvyšší pokuta od doby, kdy se komisaři naučili pracovat s počítačem. Google prý zneužíval své dominantní postavení na trhu tím, že zvýhodňoval své služby.

Tím základním proviněním je, že Google ve SVÉM internetovém vyhledávači zvýhodňoval SVOJI službu Shopping pro ceny e-shopů.

Tím podle komise Google poškodil evropské spotřebitele. „Takové jednání je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné. Ostatním společnostem odpíralo šanci soutěžit na základě jejich kvalit a inovovat. Především však bránilo evropským spotřebitelům ve skutečném výběru služeb a plném využití výsledků inovací,“ tvrdí eurokomisařka Margrethe Vestagerová, která se má starat o hospodářskou soutěž v EU.

Dobře to zapadá do logiky předchozích obřích pokut, jaké dostal například Microsoft za to, že do SVÉHO systému Windows předinstalovával automaticky SVŮJ prohlížeč Explorer a SVŮJ přehrávač hudby Media Player. Pokutu dostal Microsoft taky za to, že nepředal konkurentům technické údaje svých produktů.

Pozor! Následující odstavce obsahují ironii

Je to zkrátka nehoráznost, že ve své firmě a u svých produktů preferujete své další produkty a svým konkurentům výsledky svého vývoje nedáváte.

Každým dnem v Reflexu čekáme pokutu za to, že ve SVÉM časopisu preferujeme texty a názory SVÝCH autorů a neříkáme konkurenci, kdy, jak a o čem budeme psát.

A teď zase vážně

Evropská komise si do úst bere zájmy spotřebitelů, ale kde ty údajně vyhledávačem Google poškozené spotřebitele má?

Pokud se spotřebitelé skutečně cítí poškozeni, jistě ocení jiný vyhledávač tím, že ho budou více používat. Ostatně neexistují žádné administrativní překážky pro vstup na trh internetových vyhledávačů. A to, že pro nikoho není snadné porazit Google, na tom vůbec nic nemění.

Ve skutečnosti žádní poškození spotřebitelé neexistují. Existuje jenom zvrhlé antimonopolní právo EU a pochybně a chybně uvažující komisaři.

Ostatně technologický vývoj sám mluví proti nim. Na trhu je mnoho technologických firem a produktů, které měly svého času dominantní postavení na trhu a přišly o ně, protože někdo vymyslel něco lepšího a dokázal to lépe prodat.

Mimochodem dobrým příkladem je kdysi dominantní postavení už zmíněného internetového vyhledávače Explorer z dílny Microsoftu. Za jeho integraci do Windows dostal Microsoft pokutu od Evropské komise, přestože v té době už tehdy jeho podíl rychle padal ve prospěch FireFoxu a později Chromu.

Navíc Evropská komise může mít na Google pifku i z jiného důvodu. Před více než deseti lety naplánovala vznik konkurenčního evropského vyhledávače Quaero. Nechme teď stranou, proč by Komise měla podnikat v oblasti internetových vyhledávačů. Quaero dostalo několik dotací od Evropské komise a francouzské vlády — celkem asi za čtvrt miliardy eur. A v roce 2013 zkrachovalo. Jak jinak.

To je mnohem pravděpodobnější příčina současné pokuty než údajní poškození spotřebitelé.