Michael Kocáb.

Michael Kocáb. Zdroj: Profimedia.cz

Iniciativa SPIN: Kocáb by měl o rozkrádání mlčet

Jak se blíží volby, česká sluníčkářská scéna ožívá jak hadi na jaře a vylézá ze svých děr a brlohů. Jedním ze subjektů, jež chtějí nově bojovat proti korupci a zlodějinám ve veřejném prostoru, je iniciativa Spravedlnost a inovace, kterou zakládá mimo jiné i Michael Kocáb. Ten, jenž kdysi nechal rozkrást fond Trend.

Michael Kocáb se víc a víc stává doktorem Ropotamem, legrační figurkou z písniček Pražského výběru, který asi ze všeho nejvíc připomíná brouka Pytlíka. Je pravda, že vysmívat se Kocábovi je trochu levné a snadné — ale je to silnější než já. Pan Kocáb je totiž — abych opět citoval Pražský výběr — typický starosta, co na co šáh’, tam sto let tráva nerostla.

Za nejpovedenější promo, jež zatím veřejnosti předvedl, byl boj proti rasovým předsudkům pro vládu České republiky. Pan Kocáb totiž svůj boj proti rasové diskriminaci započal ve vlastní kanceláři a otěhotněl svou sekretářku tmavé pleti. Takže proti rasismu neváhal nasadit — doslova — vlastní tělo, dokonce jeho nejchoulostivější část.

Nyní se pan Kocáb zviditelnil občanskou iniciativou, kde spolu s dalšími umělci vyjadřuje znechucení nad poměry v naší společnosti. „Přes ujišťování politiků o boji s korupcí je naše vlast vysávána a demoralizována promyšleným, dobře organizovaným rozkrádáním veřejných statků,“ píšou umělci v prohlášení Několik vět 2017 platformy Spravedlnost a inovace (SPIN). Že se takto zviditelňují pánové Mádl či Dyk, je akceptovatelné, umělci uvažují srdcem, ne hlavou, a určitě to mysleli upřímně. Pokud ovšem bojuje proti rozkrádání Michael Kocáb, je to fakt chucpe.

Připomeňme si dění těsně po revoluci. Občané dostali kupóny z kupónové privatizace a měli se rozhodnout: Buď za ně „nakoupí“ podíl v nějaké firmě, nebo své akcie svěří investičnímu fondu. Já jakožto ekonomický negramot vsadil na fond. Svěřil jsem své kupóny investičnímu fondu Trend, který spoluzakládal právě Michael Kocáb.

Věděl jsem, že sám své peníze z privatizace uhlídat nedokážu, takže je svěřím panu Kocábovi. To je přece slušný a uvážlivý člověk, jenž ten fond ohlídá a peníze nikam neutečou. Nezašmelí to nějakým grázlům, kteří by mne okradli. Bohužel, stalo se něco jiného. V srpnu 1995 byla správcovská společnost fondu (IS Trend) prodána společnosti Královéhradecká brokerská. No a noví majitelé ten fond rozkradli. I Wiki říká: „Zcizení majetku akcionářů je označováno za jeden z největších případů tunelování v ČR.“

Takže pan Kocáb ty peníze neuhlídal a nechal je rozkrást. Proto soudím, že by se měl nadále věnovat výrobě černoušků, to mu jde, a do politiky se už neplést. Protože jestli tu opravdu je nějaké dobře organizované rozkrádání, tak základ k němu byl položen v devadesátých letech a pan Kocáb byl tak blízko, že by nyní opravdu měl držet pysk.