Donald Trump - ilustrační snímek.

Donald Trump - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Skandál! Donald Trump nedrží ramadán!

Donald Trump sice vypadá jako úplný buran, řada jeho kroků v reálné politice ale buranská není. Jde o sebevědomou politiku silného vlastního názoru, politiku přirozeného upřednostňování vlastního před cizím. Politiku, bez níž naší civilizaci hrozí proměna v soft verzi chalífátu.

Islám nebyl, není a nemůže být součástí západní kultury, protože apriorně vychází z nerovnosti mezi lidmi. A to je v ostrém rozporu jak s křesťanským učením, které zformovalo naši civilizaci, tak se zastupitelskou demokracií, jež naši civilizaci dovedla nejdál ze všech typů společenstev na planetě. Naše civilizace a její zastupitelská demokracie jsou přirozeně nadřazené většině ostatních civilizací, neboť jednoznačně dávají svým příslušníkům největší svobodu ze všech a znemožňují zvůli vůči jedinci.

Přesto je sluníčkářským zvykem (nejdál dotaženým ve Švédsku) tvářit se, jako by islámská kultura a její svátky byly něčím, s čím máme něco společného. Oficiální prohlášení švédských elit zní, že ramadán je švédskou tradicí. Je samozřejmé, že není a že tento výrok je sluníčkářská prolhaná propaganda. Přesto má podobný postoj lezoucí muslimům do řiti přískokem v Evropě, zvláště u levicově orientovaných intelektuálů, obrovskou popularitu.

Nejsluníčkovější Američanka, Hillary Clintonová, před dvaceti lety nastoupila na podobnou cestu jako Švédové. V prosinci roku 1805 americký prezident Thomas Jefferson pozval na konec ramadánu do Bílého domu tehdejšího tuniského velvyslance Sídího Sulajmána na slavnostní večeři. Bylo to v době, kdy ještě islám byl jenom náboženstvím a neexistoval islamismus, politická doktrína světovlády islámu. Zvyk zanikl, ale v roce 1996 jej oživila manželka tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona Hillary. Sluníčkářka kovaná, až kalená.

Zvyk se udržel i u pravicového prezidenta Bushe a přežil i jedenácté září. Tvářili jsme se, že slavíme svátek náboženství, kde žena má poloviční hodnotu než muž stejně jako křesťan nebo žid a ateista či buddhista mají cenu jen šesti procent muslima. To není žádná antiislámská propaganda, takto se podle šarí’e vypočítává odškodnění.

Za vyražený zub dostane muslim sto dolarů, žid, křesťan a muslimská žena polovic a pohan — někdo mimo jmenovaná náboženství — dostane za vyražený zub jen šest procent částky jako muslim, a pokud je to pohanka, ne pohan, tak jen polovinu z toho — tři procenta. Přesto na konec ramadánu už dvacet let zvali muslimy na oslavu do Bílého domu.

No a prezident Trump letos tu tradici jednoduše zrušil. Muslimům ke konci ramadánu popřál (což je slušnost), ale žádný mejdan neudělal, nepochleboval islámu a konečně se přestal tvářit, že islám je pro nás úplně v pohodě. Takže přes jeho buranství dělá Trump správnou a statečnou politiku. Proto si mohu dovolit jeden takový malý argumentační faul proti sluníčkářům, které můj článek pohoršil, na závěr: Myslíte, že by vás nechali slavit v Mekce Ježíška?