Mohammed Tawhidi

Mohammed Tawhidi Zdroj: tawhidi.com

Chci islám, který je kompatibilní se Západem, tvrdí australský muslimský aktivista

Australský muslimský aktivista Mohammed Tawhidi oznámil, že se musí ukrývat před hrozbami svých souvěrců poté, co vyjádřil podporu některým názorům známé bývalé muslimky a spisovatelky Ayaan Hirsi Aliové, informoval v dubnu letošního roku australský web Yahoo.

Část australských muslimů se vzbouřila proti organizování turné Aliové po australských městech, kde měla hovořit o svých zážitcích s muslimským světem a svých knihách. Muslimské ženy například natočily video, kde Aliovou obvinily z podpory bělošské nadřazenosti (sama Aliová je afrického původu). Někteří radikálnější muslimové začali Aliové vyhrožovat i násilím, takže se nakonec rozhodla své turné po Austrálii zrušit.

Ovšem Mohammed Tawhidi je jedním z mála australských muslimů, kteří se zachovali opačně než jejich jiní souvěrci a v australských médiích vyjádřili podporu názoru Aliové – například, že je potřeba uzavřít či reformovat muslimské školy v Austrálii, neboť mezi mladými muslimy šíří extremismus.

Samotná postava Tawhidiho ovšem představuje spletitost soužití s muslimskými komunitami v dnešním, globálním světě a je dobré se mu trochu věnovat. Tawhidi se narodil v Íránu v posvátném městě ší’itských muslimů Komm. Jeho otec Abdulmutalib Tawhidi je muslimský duchovní ší’itské komunity v Austrálii.

Muslimská komunita se rozděluje na dva hlavní proudy – ší’ity a sunnity –, jež jsou vnitřně hodně znepřáteleny. Vystupování Tawhidiho proti některým muslimským institucím a organizacím v Austrálii vnímají někteří muslimové jako součást vnitromuslimské války mezi sunnity a ší’ity.

Tawhidi například vystupuje proti ideologii Islámského státu, která je v mnoha detailech a dogmatech podobná ideologii salafismu (lidově známého jako wahhábismus), což je jeden z proudů sunnitského islámu. A právě mnohé z muslimských organizací a institucí, jež Tawhidi kritizuje, sdílí tyto myšlenky. 

Tawhidi v rozhovorech pro australská média vyzval australské muslimy, aby vstupovali do služeb australské armády a bezpečnostních sil a pomáhali bojovat s myšlenkami radikálních muslimů a proti šíření sítí islámských extremistů v Austrálii. 

Například odbornice na muslimskou komunitu v Austrálii Chloe Pattonová odmítla, že by Tawhidi zastupoval a představoval většinu australských muslimů, a zpochybnila jeho postavení v muslimské komunitě. Obdobně na Tawhidiho zaútočil představitel sunnitských muslimů Malaz Majanni, jenž Tawhidiho označil za lháře. 

Proti výhradám ze strany některých sunnitských muslimů se Tawhidi ohradil s tím, že hlavním důvodem, proč ho tito lidé kritizují, je fakt, že by pro Austrálii zemřel a že nadřazuje australské zákony zákonům islámského práva šarí’a. Varoval také před tím, že cílem sunnitských muslimů je nastolit v Austrálii islámskou vládu a islámské zákony. 

„Chci islám, který je kompatibilní se Západem,“ řekl Tawhidi v jednom ze svých videoposelství, informuje britský deník Daily Mail. V reakci na odhalení sunnitské muslimské teroristické buňky v australském městě Sydney před několika měsíci Tawhidi řekl, že se potvrdila jeho varování před šířením myšlenek islámského extremismu mezi muslimy. 

Když představitel sunnitské organizace Hizb ut-Tahrír Ismá’íl al-Wahwá, který je palestinského původu, vyzval na islamistické konferenci v Turecku počátkem roku 2016 muslimy k dobytí Evropy a Ameriky, Tawhidi mu odpověděl dopisem a vyzval ho k emigraci do jeho rodné Palestiny, když se mu nelíbí v Austrálii, s tím, že mu Tawhidi z vlastních peněz koupí letenku. 

Případ Tawhidiho ukazuje na stále zřetelnější ideologický a společenský střet mezi různými muslimskými skupinami a interpretacemi islámu uvnitř muslimské komunity a osobně se obávám, že tento střet rozhodne mlčící muslimská většina, jež se k některému z těchto proudů nakonec přikloní, ať již svou pasivitou, či aktivitou. A proč se toho obávám? Protože podobně umožnila mlčící většina Němců nacistům nejen uchopit moc, ale i rozpoutat nejbrutálnější válku v lidských dějinách. Je tedy na samotných muslimech, jestli zvítězí lidé s názory, jež má Tawhidi, nebo muslimští extremisté.