Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Zítra je den daňové svobody. Na stát jsme pracovali nejkratší dobu od roku 2000

Liberální institut určil letošní den daňové svobody na 29. května. Je to poprvé, kdy tento den připadá na květen. Loni byl 2. června, před deseti lety 17. června. Přesto daňová svoboda do Česka dorazila později, než je průměr zemí OECD.

Den daňové svobody (DDS) je pomyslná hranice, která rozděluje rok na dvě části. V tom prvním vyděláváme jen na stát, v tom druhém jen na sebe. Čili čím dřív DDS přichází, tím lépe. Letos pracujeme na stát 149 dní.

Liberální institut přitom při výpočtu nevychází z příjmů státu, ale z jeho výdajů. Ty totiž určují skutečnou velikost státu a zohledňují deficit, který dříve nebo později stejně budeme muset zaplatit.

Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že letos se vláda uskromnila, a proto máme DDS dříve. „Je skvělé, že se po mnoha letech Den daňové svobody podívá do května. Důvody však nelze hledat u vlády, ta na svoje výdaje bude chtít opět více peněz daňových poplatníků, než vloni. Vládní výdaje rostou, ale naštěstí ještě rychleji roste produkce,“ vysvětluje ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Daňovou svobodu jako první přivítali už v dubnu Irové (20. dubna), Jihokorejci (26. dubna) a Švýcaři (7. května). Nejdéle budou čekat Finové (28. července) a Francouzi (25. července), kde na stát vydělávají výrazně víc než půl roku.

„Současný hospodářský růst je z velké části pouze tlačen uměle navyšovanou poptávkou díky levným úvěrům. Nízké úrokové sazby a rekordní množství hypoték zvyšují množství peněz v oběhu a s ním i poptávku nejen po nových domech a bytech, ale zprostředkovaně i po všem, čeho bohatnoucí lidé chtějí více. Většina takového růstu je však na dluh a v budoucnosti se při otřesech může Den daňové svobody snadno dostat zpět do půlky června, kde byl při poslední finanční krizi,“ vysvětluje Stroukal. „Mnohem raději bychom viděli posun Dne daňové svobody směrem k začátku roku přirozenou cestou, tedy technologickým pokrokem, mezinárodním obchodem, vyšší produktivitou a zejména nižšími vládními výdaji,“ říká Stroukal.

Liberální institut chystá 29. 5. ke Dni daňové svobody tiskovou konferenci s obsáhlou prezentací výsledků včetně mezinárodního srovnání a také doprovodnou akci.