Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

UNESCO a Izrael: Poslankyně Černochová má koule!

Nadávat na politiky je možné 365 dnů v roce, momentů, kdy je záhodno je pochválit, bývá mnohem méně. Včera Poslanecká sněmovna z iniciativy Jany Černochové z ODS přijala výzvu, která je nadmíru důležitá, odvážná a pravdivá. Konečně někdo pojmenoval, že je Izrael soustavně šikanován Organizací spojených národů.

V úterý přijala Poslanecká sněmovna návrh poslankyně Jany Černochové za ODS. Byl jsem hrdý nejen na ODS a paní Černochovou (protože je chápu jako to nejlepší z naší pravice), ale po dlouhé době mne naplnila hrdost i na celou naši Poslaneckou sněmovnu. Paní poslankyně totiž Parlamentu navrhla následující usnesení, ze kterého běhá po sociálních sítích především tento úryvek:

„Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby zastavila veškeré platby členských příspěvků ČR Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) ze státního rozpočtu v letošním roce a aby tyto platby byly zastaveny i v letech nadcházejících, pakliže tato organizace bude pokračovat ve své nenávistné rétorice vůči Státu Izrael a bude i nadále podléhat politizaci.“

A Parlament — k mému opravdovému úžasu — rezoluci přijal. Kromě výše zmíněného bodu celé znění praví:

„Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjadřuje zásadní nesouhlas s rozhodnutím výkonné rady Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) 201 EX/PX/DR.30.1, které explicitně popírá izraelskou svrchovanost nad svým hlavním městem Jeruzalémem. Odmítá tuto rezoluci, která potvrzuje trvalý zaujatý a nepřátelský postoj UNESCO k jednomu ze svých členských států, jakož i nepřípustnou politizaci této organizace, která zde jasně překračuje svůj mandát. Vyzývá vládu, aby se zasazovala o respektování Jeruzaléma coby hlavního města Státu Izrael, dále zahájení přímých jednání mezi Izraelci a Palestinci bez předchozích podmínek, dále podporu řešení vycházejícího z principu dva státy pro dva národy a dále oponování takovým krokům mezinárodních organizací či společným pozicím Evropské unie, které falešným a zavádějícím způsobem interpretují aktuální situaci či překrucují historické skutečnosti a vazby a které v sobě nesou nenávistný protiizraelský duch.“

Že jsou OSN a UNESCO zvlášť ostře antisemitské a protiizraelské, je dávno známé. Ovšem málokterá vláda, parlament a politik se dokáží v této věci ozvat a něco kváknout. Vždyť mi ty islamisty vlastně máme rádi, a ty Židi maj’ velký nosy a peníze, tak co. Poslankyně ODS Černochová a po ní celý Parlament tuhle hradbu mlčení prolomily. Takže jsem po dlouhé době na náš zákonodárný sbor opravdu a nefalšovaně hrdý.

Nad rámec politizujících úvah mne ale napadá: Neprožíváme právě věk krize mužů? Melania Trumpová dělá svou „politiku kadeřemi“ nejlepší reklamu našemu, západnímu konceptu hrdé emancipované ženy. Britská premiérka Theresa Mayová vyvádí Británii ze socializujícího bahna Evropské unie a první, kdo u nás skutečně vážně vystoupil proti antisemitismu OSN, je také žena, poslankyně Černochová. Takže mám pocit, že jediný, kdo má v dnešní politice koule, jsou ženy.