Melania Trumpová u jeruzalémské Zdi nářků.

Melania Trumpová u jeruzalémské Zdi nářků. Zdroj: Profimedia.cz

Melania Trumpova
Melania Trumpová
Melania Trumpová
Melania Trumpová
Melania Trumpová
14
Fotogalerie

Politika ženských kadeří: Melania Trumpová prostovlasá u Zdi nářků!

Hojně dehonestovaná manželka amerického prezidenta Melania Trumpová dělá pro ženy stokrát víc než všechny feministické organizace. Všem ultrakonzervativcům ukazuje, že emancipovaná role ženy v západním světě je stejně legitimní jako role pokorné manželky muslimů a židů.

Včera jsem velebil Melanii Trumpovou, že dorazila na návštěvu Saudské Arábie po boku svého manžela prezidenta prostovlasá. Bývá zvykem - zvláště u skandinávských političek - že si při návštěvě arabských zemí dávají hadr na hlavu, aby neurazily hostitelův sexistický jemnocit. Vždyť u muslimů, aby dala najevo svou podřízenost muži, žena na veřejnosti nesmí ukázat vlasy.

Melania se zachovala jako hrdá reprezentantka západní civilizace, která stojí na tom, že lidem nekecá do tak privátních věcí, jako je pokrývka hlavy. A také, že stojí na úplné rovnoprávnosti žen. Přišla - jak je u nás zvykem - s nepokrytou hlavou, po svém, stejně jako do Ameriky jezdí muslimky v hidžábech.

Po návštěvě Saúdské Arábie zamířil Trumpův Air Force 1 do Izraele. A Trump se v Jeruzalémě vydal - jako první úřadující americký prezident - k Západní zdi, Zdi nářků. Pochopitelně do mužské části - u Zdi panují orientálně sexistické zvyky dodnes, a mužská a ženská část jsou odděleny. V té ženské části se Melania přišla - opět jako první manželka úřadujícího amerického prezidenta v historii - Zdi dotknout. A přišla tam - podobně jako v Saúdské Arábii - s nepokrytou hlavou.

V tu chvíli jsem zauvažoval, jestli by americkým prezidentem neměla nakonec být spíš ona než Donald - protože Melania je zjevně inteligentnější. Ukázala totiž, že za hrdou roli západní emancipované ženy kope nejen na hřišti Arabů (kteří v Americe nemají velkou oblibu veřejnosti), ale i na hřišti židovském, což může vyvolat nevůli vlivné americké ultraortodoxní židovské lobby.

Zabedněnost ultraortodoxního muslima i žida, kteří požadují po ženách, aby nosily na hlavě hadr, je zcela totožná, jen s jiným vývěsním štítem. A Melania to teď drobným činem jasně vyslovila. K naší kultuře patří emancipovaná hrdá žena bez poklopu, a je třeba dávat to najevo ultrakonzervativcům a sexistům všech vyznání.

Melania to u Zdi zrealizovala - přišla se poklonit tradici a historickému příkoří židovského národa (což je myslím dobře), ale zároveň zůstala věrná své - naší - západní tradici. Což je taky dobře. Takže s velkým údivem musím konstatovat, že bývalá modelka se v mezinárodní politice orientuje stejně dobře jako na molu.

A také se, podobně jako ostatní ateisté, modlím, aby Melania dorazila prostovlasá i na středeční návštěvu papeže. Protože - když už odmítnout zbytečný a dle mého soudu opravdu hloupý konzervativismus, jako je povinnost ženy mít obalenou hlavu, tak ve všech jeho podobách.