Trump slíbil Abbásovi pomoc USA při nastolení míru, poradit si ale musí Blízký východ především sám.

Trump slíbil Abbásovi pomoc USA při nastolení míru, poradit si ale musí Blízký východ především sám. Zdroj: Reuters

Donald z Arábie: Trump to dělá chytřeji než Obama, říká muslimům, že své radikály musí zničit sami

Donald Trump při cestě do Saúdské Arábie a Izraele několikrát pozitivně překvapil. Na rozdíl od svých předchůdců George W. Bushe a Baracka Obamy v souvislosti s islamismem a terorismem nepředstíral žádný idealismus, nepoužíval bushovskou ostrou rétoriku, ani absurdní obamovské předstírané mesiášství. Nový americký prezident popsal situaci jasně: Nenechá Ameriku zatáhnout do další velké války v islámském světě. Spojené státy zde budou hrát velmi důležitou roli, jenže vzkaz zněl jednoznačně – musíte si poradit především sami.

Trump daleko více, než se čekalo, nastavil pravidla, za kterých se nejsilnější supervelmoc bude v muslimském světě a konkrétně na Blízkém a Středním východě i v severní Africe angažovat. Na rozdíl od Bushe si nehrál tolik s pojmy „svoboda a demokracie“, ani jako Obama neříkal, že Amerika bude stát na „té správné straně historie“.

Poměrně překvapivě volil Trump mimořádně uvážlivá slova, když hovořil o samotném islámu. Nenechal se vyprovokovat k drsnému odsouzení tohoto náboženství jako takového, jak to často dělají politici v Evropě. Nepletl si islám a radikální islamismus. Oddělil je.

Podle projevů v Saúdské Arábii a Izraeli už můžeme tušit, čeho se v případě regionu, který tolik ovlivňuje Evropu, za prezidenta Trumpa dočkáme.

Izrael, a to by mělo pro Evropu sloužit jako čítankový příklad, je největším spojencem v oblasti. Je to hráz proti radikalismu a extremismu. Chvílemi bylo až dojemné, jak Izraelci konečně pookřáli, že někdo je skutečně „s nimi“. A nebylo to jen proto, že Trumpova dcera Ivanka konvertovala k judaismu.

Hlasité varování vyslal americký prezident Íránu. Už v prezidentské kampani o něm hovořil jako o „zlu“ a v tom správně pokračuje. „Všechny národy musí spolupracovat na izolaci Íránu… a modlit se za den, kdy íránský lid dostane spravedlivou vládu, kterou si zaslouží,“ tvrdil Trump. I proto byly podepsány zbrojní dohody se Saúdskou Árábií, které se mnohým nelíbí. Ta je sice nedemokratickým režimem, ale je to největší vojenská reálná protiváha Íránu v oblasti.

Je zajímavé, že Donald Trump nejrůznější islámské monarchie a diktatury neškolil v oblasti demokracie a jak se dalo pochopit z jeho náznaků, nebude na ně primárně útočit přes oblast lidských práv. Amerika na ně nezapomene, ale prezident řekl, že „naše partnerství zlepší bezpečnost díky stabilitě, nikoli jejím radikálním narušováním. A pokud to bude možné, budeme usilovat o postupné reformy, ne o náhlou intervenci.“ Tím podle všeho narážel na Libyi, kde vojenský zásah Západu vyvolal nekonečný chaos a anarchii.

Trump v posledních dnech také několikrát varoval, že Spojené státy nebudou nést enormní finanční a lidské zatížení související se zničením islámských teroristů a radikálů. „Státy na Blízkém východě nemohou počítat s tím, že americká moc za ně rozdrtí jejich nepřítele. Tyto státy se musí samy rozhodnout, jakou budoucnost chtějí pro sebe a pro své děti.“

To je snad nejdůležitější vzkaz, který Donald Trump na Blízkém východě zanechal. Spojené státy konečně říkají, a to je opět poučení pro Evropu, že muslimové musí své radikály zničit sami, jinak se žádného řešení nedočkáme. Zda se to stane, to už bude jiný příběh.