Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Lidové milice jsou zpět! Šedý mor bude honit kuřáky!

Čistě buzerační charakter současného boje proti kouření podtrhla nová a v demokratické společnosti doslova děsivá skutečnost. Řada měst bude zavádět protikuřácké hlídky, další represívní složku tvořenou nějakými úředníky, co budou umravňovat občany.

Protikuřácká hlídka? Ano — NSDAP své ozbrojené složky mimo policii a armádu měla také, říkalo se jim SA. Podobnou stranickou ozbrojenou skupinu měli i komunisté — Lidové milice neblahé paměti. Tyto paralely platí v případě, že budeme nový represívní orgán, protikuřácké hlídky, chápat jako bojůvky zdravtapa, stranických bojových oddílů nové ideologie zdraví, která se projevuje šikanou kuřáků, ale také bojem proti konzumaci masa a prosazování práv cyklistů na úkor většiny.

Pokud budeme chápat nové protikuřácké hlídky jako orgán lokální moci, tak to bude něco jako šedý mor, represívní jednotka někdejších národních výborů, jež udělovala pokuty na ulicích za neposypaný chodník. Případně něco jako funkce Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti — PS VB —, což byly občanské hlídky udavačů a drábů shromažďujících informace a buzerujících lidi. Spontánně se v tomto sboru nahromadili největší kreténi z celé populace. Všechno už tu jednou bylo. Nyní to přichází znovu, v rámci boje proti hluku, znečišťování ulic, a především proti kuřákům.

Města se připravují na nový protikuřácký zákon — od jedenatřicátého května začnou totiž před nově nekuřáckými restauracemi postávat hloučky kuřáků. Radnice Prahy 1, kde jsou s Orwellem asi nejdál, najme čtyři tříčlenné patroly, které budou obcházet centrum a buzerovat dle jejich soudu hlučné postávající kuřáky. Bude to stát šest set tisíc korun. Starosta jedničky Oldřich Lomecký se vyjádřil památným výrokem: „Požadovali jsme, aby v týmu byli muži ve věku mezi 18 a 45 lety s dobrou fyzickou kondicí, znalí cizích jazyků.“

Podle toho vyjádření je zjevné, že pan starosta hodlá najmout nějaké rváče, kteří budou napadat na ulicích kuřáky. Pořádek a bezpečnost podle ústavy a platných zákonů zajišťuje ve veřejném prostoru obecní, městská a státní policie, ve výjimečných případech pak armáda. Nějací kašpaři „domlouvající“ kuřákům nemají v našem právním řádu místo. Takže pokud se nechceme probojovat s bojem proti kouření do nové totality, tak nám nezbývá než existenci takových hlídek okázale ignorovat.

Je samozřejmé, že kuřáci postávající na ulici by při pruzení protikuřáckou hlídkou neměli hlučet. Ani odhazovat vajgly na chodník. Ale žádný český zákon jim nenařizuje, aby se bavili s nějakým šaškem najatým radnicí, aby „domlouval“ lidem. Ani to, aby mu prokazovali svou totožnost. Takže je prostě ignorujme. Kouření na ulici není zakázané, a pokud mají pocit, že hlučíme, ať zavolají policii. A sbohem. Jinak se bezdůvodné buzerování stane normou!