Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Odposlechy Babiše: Estébácké návyky se panu velkouzenáři vrátily jako bumerang

Zveřejněný sestřih audií Andreje Babiše zdánlivě ukazuje jen to, že Babiš ovlivňuje obsah svých medií. To celkem všichni věděli. Překvapující však je, že je Babiš, jak ze záznamu jednoznačně vyplývá, průběžně a dlouhodobě profesionálně sledován a odposloucháván.

Karma není jenom zařízení na ohřev vody, ale také důležitý pojem hinduistické a buddhistické filozofie. V podstatě všemi svými činy vytváříme karmu — a slovo karma znamená nejspíš „čin se všemi jeho důsledky“. Anebo — prozaičtěji — se dá slovo karma přeložit příslovím „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“. Přitom slůvko les nahraďte slovem život a máte význam slova karma jak na dlani. Zákon karmy říká, že kdo se zlem zachází, tak se zlem i schází, všechno zlo, které vytvořil, se nakonec sesype na jeho vlastní hlavu.

Ve středu odpoledne zveřejnil — na čerstvě založeném a úplně anonymním YouTube účtu se „jménem“ Julius Šuman — nějaký fanoušek ministra Babiše audiozáznam doplněný statickými obrázky. Audiozáznam je sestříhán z mnoha záznamů a dle informací, jež se objevují v obrazové stopě, z průběhu několika týdnů.


Babiš podlá kvůli odposlechům trestní oznámení:


Videostopa ukazuje mediální výstupy Andreje Babiše, kde tvrdí, že neovlivňuje svoje média. Ze zveřejněného audiozáznamu se má posluchači zdát, že Babiš soustavně a cílevědomě ovlivňuje obsah svých médií. To je fakt, který je zcela zjevný na obsahu (například) MF Dnes a Lidových novin od momentu, kdy je Babiš koupil.

Babiš je poznat po hlase a říká dalším osobám, že mají, případně nemají „pustit“ nějaké informace. Vzhledem k tomu, že záznam je sestříhaný, podle autorů dokonce za dobu několika týdnů, a především proto, že nevíme, kdo jsou majitelé hlasů, jež s Babišem mluví, nelze nahrávku považovat za převratný důkaz nějaké Babišovy padoušské činnosti. Že ovlivňuje svá média, není třeba dokazovat, protože je to na nich vidět. Tento záznam to však má skálopevně dokázat.

Ve skutečnosti záznam ukazuje jaksi mimochodem, že na Babiše, přesněji Bureše, dopadá jeho vlastní karma. Z audia lze jednoznačně vysoudit, že pana ministra chráněného jeho vlastní profesionální ochrankou někdo po dlouhé časové období nejméně několika týdnů nepozorovaně a profesionálně monitoruje a nahrává obsah schůzek, jež byly — jak ukazuje průběh diskusí na záznamu — osobní, ne-li důvěrné. Přesto ty nahrávky vznikly, a teď se dokonce dostaly ven. To jest — na pana ministra, v souladu s jeho karmou, někdo neznámý aplikuje ty nejlepší metody sledování a kompromitace, které vypracovala Státní bezpečnost. Babišovy styky s StB se mu jako bumerang vrátily na vlastní hlavu. Fakt mu to přeju.