Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: čtk

Odvolání Babiše? Hra Sobotky a spol. zašla příliš daleko

Okolí premiéra Bohuslava Sobotky rozehrálo hru proti Andreji Babišovi. Ta hra má parametry pohnout celou politickou scénou. Všechno začalo před více než měsícem, když šéf TOP 09 Miroslav Kalousek víceméně rutinně předložil ve sněmovně návrh usnesení, podle nějž má místopředseda vlády Babiš objasnit své údajné daňové podvody. Textu se chopili vládní lidovci a přidali bod 2, který říká, že pokud Babiš neobjasní své finanční operace do 30. dubna, má z toho premiér vyvodit závěry.

Pro usnesení hlasovala dvoutřetinová většina poslanců odleva doprava. Nastal předvolební boj všech proti všem. Ale tyhle manévry zůstaly uzavřené v české politické bublině, takže širší veřejnost moc nechápala, co se to mezi vládními stranami vlastně děje. Možná i proto vypracoval tým Sobotkových poradců v čele s Vladimírem Špidlou analýzu Babišových finančních a majetkových operací.

Video placeholde
VIDEO: Svatopluk Němeček o svém odvoláni a Andreji Babišovi • Bohumil Pečinka

A aby to bylo dokonalé, rovnou za předchozích 25 let. Závěr opatřili dvaadvaceti otázkami, na něž má jejich koaliční partner odpovědět. K tomu nejde mlčet. Když před třemi lety zveřejnil tehdejší redaktor Reflexu Tomáš Pergler knihu o Andreji Babišovi, byla v ní většina faktů, které dnes obsahuje vážně se tvářící analýza.

Tehdy bylo Sobotkovo vedení ke všemu hluché, i když se knize dostalo slušné publicity. Sociální demokraté a většina médií mlčeli i loni na jaře, když se v parlamentu projednávala kauza Čapí hnízdo a mluvilo se o diskutabilně získaných dotacích na Babišovu farmu.

Kdyby tehdy premiér Sobotka chtěl odvolat šéfa ANO z vlády, hodně lidí by to chápalo. Ale dnes? Dnešní kauza byla rozehrána v lednu, když novinářka Zlámalová poukazovala na nesrovnalosti v Babišových příjmech.

Vše se odehrávalo v atmosféře klesajících preferencí ČSSD a naopak mírného růstu hnutí ANO. Ve stejné atmosféře se zrodilo i usnesení sněmovny o Babišovi, z něhož až příliš čouhá předvolební kalkul.

Bude, nebo nebude Babiš odvolán z vlády? Hra zašla hodně daleko, takže spíš ano, což nemusí nutně znamenat stažení ANO z vlády. Babiš nerad ztrácí mocenské páky. Důležitou roli teď sehrají dvě entity: Pražský hrad a orgány činné v trestním řízení.

Prezident sice odvolat Babiše na návrh premiéra musí, ale současně může dlouho taktizovat, protože jeho ideálem je soužití ČSSD a ANO, aby se nemusel před prezidentskými volbami rozhodovat ani pro jednu ze stran.

A pak jsou tu bezpečnostní složky, které podezřele dlouho vyšetřují kauzu Čapí hnízdo i jiné finanční operace.

Podle informací z policejního prezidia by příslušní policisté chtěli Babišovi sdělit obvinění, ale narážejí na odpor státních zástupců. Bude Babišovo případné odvolání signálem, že už se to může? Tahle volební kampaň nebude vůbec pěkná.