Video placeholde
Status Julie Konstantinovové na sociální síti se slovem End, tedy konec.
Patnáctiletá Julia Konstantinovová si vzala život podle návodu na internetu.
Šestnáctiletá Veronika Volkovová spáchala podle hry na sociálních sítích sebevraždu.
Patnáctiletá Julia Konstantinovová si vzala život podle návodu na internetu.
Patnáctiletá Julia Konstantinovová si vzala život podle návodu na internetu.
10
Fotogalerie

Modrá velryba, hnědá velryba a jiné strašidelné hoaxy

Týden cloumá českými, slovenskými a ruskými medii škandál o sebevražedné hře Modrá velryba. Jsou známy podrobnosti, kterak je zhoubná, je známý průběh hry, jsou známé oběti hry, ale tu hru samotnou nikdo nikdy neviděl.

 

 

První mediální reflexe hry Modrá velryba pocházejí z Ruska, z ruských (a tedy vždy spolehlivých a věrohodných) medií. V Rusku o hře začali psát jako první. Má jít o to, že se zaregistrujete jako hráč, a pak od „koordinátora“ dostáváte pokyny. Tím nejtěžším úkolem na konec hry je to, abyste spáchali sebevraždu.

Jak se tato zpráva v Rusku objevila, začala se šířit i do střední Evropy - nejprve jsem zpráva o hře zaznamenal na Slovensku, a pak už v Čechách. Media - především internetová - před hrou varovaly, přinášely děsivé detaily o mrtvých, ale nikde jsem nezaznamenal, že by zveřejnili webovou adresu, kde se dá ta hra hrát. Stejně tak nikdo nepublikoval ani jediný screenshoot ze hry. Přesto zájem o Modrou velrybu brutálně vzrůstal. Vyhledávač Seznam v posledních dvou měsících zaznamenával vyhledání fráze „modrá velryba“ nanejvýše jednou denně. Spíše ale většinu dnů v březnu a dubnu frázi nehledal nikdo. Pak se ale vše - díky lavině zpráv v mediích - změnilo.

V úterý čtvrtého dubna frázi hledalo 9 uživatelů, o týden později, jedenáctého dubna, to už bylo 526 hledačů. A pak už čísla lavinovitě rostla: 12.4. - 1063, 13.4. - 4272, a 14. dubna už počet hledačů fráze "modrá velryba" dosáhl čísla 6854 hledačů. A to vše v situaci, kdy nikdo z českých novinářů nikde v realitě tu hru neviděl a na Netu nenašel.

A teprve v ten pátek se v mediích začíná šířit zpráva, že celá hra a skandál kolem ní je nesmysl, hoax. Přesto se Modrá velryba, nebezpečná hra, stala důležitým celospolečenským fenomenem půlky dubna. Aniž, jak podtrhuji, kdokoliv tu hru někde na Síti viděl. Národ prostě masově podlehl hoaxu, drbu, a ten se šíří jak požár. Vyvrcholilo to tím, že před hrou oficiálně varovala policie.

A proto jsem se rozhodl založit vlastní hru. Bude se jmenovat Hnědá velryba. Princip je podobný jako u Modré velryby. Zaregistrujete se na nejmenovaném webu jako hráč, a začnete dostávat od neviditelného operátora pokyny, co máte dělat. Náročnost úkolů se postupně zvyšuje, až dojdete k tomu nejtěžšímu, poslednímu. To vás neviditelný operátor vyzve, abyste si k postupu do dalšího levelu hry vylízali p***l.

Těším se, až se varování před mou hrou rozjede po Netu stejně rychle, jako se rozjel hoax o Modré velrybě, a už se nemůžu dočkat, jak bude znít policejní varování před touto vskutku nechutnou zábavou!