Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Zdroj: Profimedia.cz

Neplacení výživného: Ministr Pelikán jde proti dětem

Společnost se pomalu dostává do fáze, kdy by na rozdíl od minulosti měl stát vymáhat dlužné výživné na dítě, pokud rodič neplatí. Nyní však ministr spravedlnosti přichází naopak se změkčujícím návrhem, že by neplacení výživného nemělo být trestné. Proč sakra ne?

Neplacení výživného na děti je jedním ze zdrojů chudoby v České republice. Matky samoživitelky (a samozřejmě také otcové samoživitelé, byť jich není mnoho) jsou skupinou, která je vedle důchodců nejvíce ohrožena chudobou.

Pro jednoho samotného člověka je výchova a zabezpečení dítěte mimořádně náročná, vyčerpávající, stresující, a pro lidi s nízkou kvalifikací (a tudíž i nízkou mzdou) často i neufinancovatelná. Proto je naprosto v pořádku, že neplacení výživného je trestným činem - pokud trvá déle než čtyři měsíce. A je v pořádku, že se za něj chodí do vězení. Nezaplacením výživného totiž povinný rodič de facto nedává svému dítěti najíst. Což je trestuhodné, a má by to být trestné.

Nyní se však ministr spravedlnosti Pelikán dostává nečekaně na stranu liberálů. Až ultraliberálů. Jak zveřejnil server ceska-justice.cz, ministerstvo spravedlnosti dokončilo analýzu problematiky a navrhlo neplacení výživného dekriminalizovat. Pozornost se k tématu upřela jaksi samovolně. Na alimentech se totiž v Česku dluží třináct miliard - a stát nedokáže pro nezletilé děti z jejich krkavčích rodičů ty peníze dostat. Přesto se v analýze píše: „V případě trestního postihu se analýza přiklání k částečné dekriminalizaci zanedbání povinné výživy, protože povinný rodič by měl mít co nejširší možnost zachovat si výdělečnou činnost za účelem hrazení výživného.“

Analýza bohužel pozapomněla, že existují dva typy neplatičů alimentů. Ti, kteří se momentálně ocitli úplně na dně a na výživné prostě nemají. Jistě - takoví lidé do vězení nepatří, a bylo by lepší, kdyby mohli na svobodě vydělávat na své dítě peníze. Nesmíme však zapomínat, že recidiva neplacení výživného - recidiva toho trestného činu - dosahuje v naší republice až padesát procent. Což ukazuje, že zákon je namířen proti jiné skupině rodičů. Proti těm, kteří se na svého potomka prostě rozhodli vybodnout, neplatit.

V našich kriminálech je za neplacení asi třináct set lidí - a polovina z nich jsou recidivisté, kteří prostě na dítě nikdy platit nebudou. Proto si myslím, že je správné je zavřít. Alimenty z nich totiž nikdo nedostane, ani když budou na svobodě. Za současného znění zákona alespoň vědí, že za to, že nedávají na jídlo svým dětem, půjdou sedět. Pokud se neplacení výživného dekriminalizuje, bude se tato skupina rodičů vysmívat jak svému partnerovi vychovávajícímu jejich společné dítě, tak státu. Takže žádnou dekriminalizaci! Neplatíš výživné, tak šup za katr. Pokud se to změní, pokud se neplacení výživného dekriminalizuje, tak se tím de facto zlegalizuje nestarání se o vlastní potomky.