Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Jsi chlap? Tak máš trestné body!

Boj za genderovou vyváženost končí otevřenou a nestoudnou diskriminací mužů, která je nepřijatelná, sexistická a genderově nevyvážená. Kde jsou aktivisté, aby se šikanovaných mužů zastali?

Když jsou diskriminovány ženy, je to nesporně nechutné a nežádoucí. Naštěstí tu existuje dostatek vládních i nevládních struktur, které ženy před diskriminací chrání, jsou ochotny vystoupit v případě diskriminace žen na veřejnost a zastat se jich, takže boj o genderovou vyváženost je v oblasti šikanování žen poměrně snadný.

Diskriminovaná ženy snadno najdou zastání. Jak se ale úřady i nevládky, bojující proti diskriminaci, vyrovnají s otevřenou diskriminací mužů, pokud k ní dojde? Zmapovali jsme causu, kde se otevřené a deklarované diskriminace mužů dopouští státní agentura. Zastane se chlapů někdo?

Technologická agentura České republiky vydala pokyny k přihlášení do první veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA 2017. Tato veřejná soutěž je zaměřena na podporu spolupráce akademické sféry a podniků prostřednictvím zapojení posluchačů/posluchaček magisterských a doktorských studijních programů vysokých škol a mladých výzkumných pracovníků/pracovnic ve věku do 35 let. Všechny podrobnosti o soutěži můžeme najít na webu agentury.

Na webu, v podmínkách soutěže, najdeme naprosto šokující a nepřijatelný bod. Že nekecám - strana jedenáct nahoře: „Bodovaná kritéria hodnocená Radou programu: Řešení genderové diverzity týmu. V oblasti řešení genderové diverzity týmu bude Rada programu hodnotit genderovou diverzitu řešitelského týmu. V ideálním případě budou v řešitelském týmu zastoupeni muži i ženy vyváženě a jeho vedoucím bude žena.“

Ukázka z pokynů k přihlášení do první veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA 2017.Ukázka z pokynů k přihlášení do první veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA 2017.|Archív

A k tomu tabulka, kde demonstrují, že když něco řídí chlap, tak jsou za to automaticky body dolů. Je to stejná diskriminace, jak kdyby TAČR vypsal soutěž, kde by mohl plný počet bodů získat jen tým, jehož šéf je běloch. Normální diskriminace - ne podle barvy pleti, to už je zastaralé, ale kvůli pohlaví. Kdyby se něco podobného stalo ženám, kdyby takhle chtěl někdo preferovat jako šéfy chlapy, tak je z toho na týden hlavní zpráva všech televizních kanálů. Když je ovšem diskriminován chlap, je to všem jedno, a nevládní i vládní antidiskriminační struktury mlčí.

Poslal jsem tedy odkaz na tento text na Úřad vlády - lidskoprávní odbor - a na Ministerstvo práce a sociálních věcí s výzvou, ať konají. Budeme vás informovat, jestli začnou úřady TAČR popotahovat za diskriminaci, nebo zda se diskriminace chlapů potichu přehlédne.