Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babišova loterie: Jmenovat se to bude Účtenkovka, ale říkat se tomu bude Práskačka

Účtenková loterie, jejíž pomocí chce ministerstvo financí kontrolovat vydávání EET účtenek, se rozběhne v polovině roku. Výběrové řízení na její zavedení teď vyhrála německá společnost Wincor Nixdorf v konsorciu mimo jiné i s českou Sazkou. Jak se k tomu postaví Češi?

Oficiální název loterie bude „Účtenkovka“ (patrně jde o snahu zamezit komolení formálnějšího názvu). Výher bude podle ministerstva každý měsíc okolo 25 tisíc. Nejvyšší výhry budou mezi 100 tisíci korunami a miliónem, mezi výhrami bude i automobil.

Smysl státní loterie je jasný. Motivovat lidi brát si účtenky (a tím omezit prostor pro vytváření neevidovaných tržeb) a následně je hlásit, čímž získá daňová správa další způsob kontroly, aniž by se musela nějak namáhat.

Autoři se dokonce krátce zamysleli nad problémy, které to může přinést, například rozdělování nákupu za účelem získání více účtenek. Jeden člověk totiž do loterie bude moci od jednoho obchodníka přihlásit jen jednu účtenku. „Podnikatelé se proto nemusí obávat, že zákazníci budou rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru, a že se v obchodech budou zbytečně tvořit dlouhé fronty,“ uklidnila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. Jistě, už vidím někdejší členku Pomocné stráže, jak kupuje šest rohlíků a šesti účtenkami obdaruje šest rodinných příslušníků.

Jako kritik filozofie zavedení EET musím uznat, že účtenková loterie je v jistém smyslu elegantní — pracuje s motivacemi lidí a sama o sobě nikoho k ničemu nenutí. O.K.

Jenže už teď se lid dramaticky rozdělil na tři neslučitelné skupiny: Na ty, kteří si EET účtenku ze zásady nevezmou, a když si ji vezmou, tak ji co nejdřív zahodí. Na ty, kteří si EET účtenku nejen rádi vezmou, ale hned utíkají zadat obdržené DIČ, FIK a BKP na portál finanční správy v touze dopadnout podnikatelského vykořisťovatele a podvodníka. A na ty ostatní.

Stejné to bude s účtenkovou loterií. Bude tu nemalá skupina lidí, pro něž bude jakákoliv výhra v této státní hře největší představitelnou hanbou. A budou tu lidé, kterým stejně větší radost než výhra udělá, když odhalí a napráskají zbohatlického příživníka.