Koláž z obálky, kvůli které se Tomio Okamura soudil s Reflexem. Celou obálku najdete niže pod textem.

Koláž z obálky, kvůli které se Tomio Okamura soudil s Reflexem. Celou obálku najdete niže pod textem. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Reflex zvítězil u soudu: Tomio může být Pitomio. Ale jen někdy

Odvolací soud v Praze odmítl odvolání předsedy „vlasteneckého hnutí“ Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, který se chtěl domoci soudního verdiktu, že jej Reflex do budoucna nesmí nadále titulovat výrazem Pitomio a zobrazovat jako klauna.

Soud nakonec rozhodl, že můžeme, i když jen v případě oprávněné kritiky Tomia Okamury. Jinak Tomia Pitomiem označovat nesmíme. Kdy bude kritika oprávněná a kdy už ne? Těžko říci. Tomio Okamura si bude určitě myslet, že vždy; české soudy jsou k užití termínu Pitomio zjevně o něco benevolentnější.

Reflex byl kdysi žalován kvůli přiložené obálce a užití výrazu Pitomio v komentáři autora tohoto textu a glose Jiřího X. Doležala. Tehdy byl ovšem Okamura meteorem českého politického extremismu a kadencí sobě vlastní zaplavoval český veřejný prostor jedním pitomým nápadem za druhým. Přímá demokracie a odvolatelnost politiků byly jen dva z nich. Proto stálo za to výrazu Pitomio užít, a to i na obálce Reflexu.

Čas ovšem oponou trhl a zabývat se hemžením Tomia a uvažovat, zda by jeho případná kritika byla natolik oprávněná, abychom riskovali užití slova Pitomio, nemá smysl. Pitomiů, kteří jsou českému demokratickému systému nebezpečnější, než originální Pitomio, plavou ve zdejším politickém akváriu celá hejna. Proto za Reflex mohu české justici i Tomiovi Okamurovi slíbit, že k dalším soudním tahanicím kvůli Pitomiovi v nejbližší době rozhodně nedojde. Škoda slov.

Reflex 45/2012Reflex 45/2012|Archív