Dějinami nacismu a komunismu načichlá vila na pražské Ořechovce.

Dějinami nacismu a komunismu načichlá vila na pražské Ořechovce. Zdroj: Wikipedia

Epizoda z dějin krádeží: Vilu zasviněnou nacisty a poté komunisty teď mají koupit Rusové

Na Ořechovce se prodává za 80 miliónů zajímavá vila. Kupcem mají být údajně Rusáci. Tím se uzavře trpký koloběh.

Vlastníkem a stavitelem vily byl židovský průmyslník Rudolf Fischer. Němci vilu Fischerům ukradli a obsadil ji válečný zločinec Adolf Eichmann. (Sběratelé kuriozit ocení, že jeho manželka byla Češka Veronika. Ta do vily přibrala i sestru Marii s manželem, kapitánem československé armády Karlem Lukášem.)

Na konci války Eichmannovi uprchli, vilu zabavil československý stát. Část pronajal vdově po komunistickém novináři Gizele Kischové, druhou část směli užívat původní vlastníci Fischerovi, ovšem jen jako nájemci. Být nájemníkem ve vlastní vile byl v tehdejší době běžný úkaz. Nemovitosti se kradly, šly z ruky do ruky a laskavostí doby v nich právě jako nájemci někdy směli bydlet i ti, kterým byla ukradena.

První krádež na Ořechovce spáchali Němci, po pachatelích poválečné krádeže se nepátrá. Ani nemusí, byl to československý stát. Že ukradl již jednou ukradené, nikoho neznepokojilo. Však rudnoucí režim už chystal celostátní krádež bezmála všeho, co lidi měli.

Dnes vilu, dějinami nacismu a komunismu zasviněnou, nabízejí Rusům. Je to paradoxní škleb dějin, kde jim nepomohly okupační komunistické tanky, pomůže jim dnes petrorubl či zlatorubl či jak té měně říkat. Ale dějiny se šklebí všelijak: aby jednou neutíkali jako ten Eichmann.