Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Evropský pokus regulovat zbraně je objektivně nesmyslný

Málokdy Evropská unie vymyslí takovou kravinu, jakou je projednávaná směrnice o přísnější regulaci legálně držených střelných zbraní. Nyní se ukazuje, že dokonce i statistiky usvědčují unijní iniciativu z irelevantnosti. Jde o čistě buzerační normu.

Na Facebooku funguje proti připravované evropské směrnici, která má z velké části odzbrojit občany, již dlouhou dobu stránka Petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU. V pátek její autoři zveřejnili dopis ministerstva vnitra. Na základě zákona o volném přístupu k informacím si jeden z pořadatelů vyžádal čísla o celkové kriminalitě, kriminalitě páchané se zbraní v ruce a kriminalitě páchané legálně drženou zbraní.

Ministerstvo odpovědělo (k vidění zde) a jeho data ukazují, že pokus regulovat legálně držené zbraně je úplně zbytečný, nesmyslný a jde o pouhé vykazování činnosti. Čísla totiž jednoznačně ukazují, že s legálními zbraněmi se trestná činnost téměř nepáchá. Zde ta čísla:

Celkem trestných činů v ČR:

v r. 2015: 247 628

v r. 2016: 218 432

Trestné činy spáchané se zbraní:

v r. 2015: 2340

v r. 2016: 2163

Z toho legálně drženou zbraní:

v r. 2015: 179

v r. 2016: 129

Interpretace jsou zjevné. Především — klesá počet trestných činů spáchaných se zbraní. A za druhé: Ještě rychleji klesá počet trestných činů páchaných legálně drženou zbraní. Pouze 0,06 procenta trestných činů bylo loni spácháno legálně drženou střelnou zbraní. Ze všech trestných činů se zbraní pak bylo pouze šest procent vedeno zbraní legálně drženou.

Čísla ukazují, že evropská iniciativa za omezení legálně držených zbraní bojuje proti neexistujícímu problému. Jde o vykazování činnosti, ne o zabraňování teroru — vždyť ani jeden z nedávných teroristických útoků v Evropě nebyl spáchán legálně drženou zbraní! Unijní úřady se však nezmohou na to, aby zabránily teroru islamistů vedenému ilegálními zbraněmi. A tak alespoň buzerují nevinné občany, přestože statisticky průkazně ozbrojení slušných lidí nijak kriminalitu nezvyšuje. Takže — NE větší regulaci palných zbraní, NE unijní buzeraci lidí!