Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Vnitro, Orwell a nejasný cíl aneb Rizika Centra proti terorismu a hybridním hrozbám

Většina debat o vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra byla tragicky schematická. Kdo byl proti nebo poukazoval na rizika, dostal nálepku proruského agenta. Kdo tvrdil, že centrum pomůže objevovat dezinformace, tomu bylo vypáleno stigma cenzora. Do toho se promítaly hlavně sympatie a nesympatie k prezidentu republiky, který proti koncepci centra tvrdě vystoupil.

Tím se diskuze definitivně zploštila: nemít rád Zemana najednou znamenalo podporovat vznik centra. Podobná instituce není českým vynálezem. Odrážejí se v ní dva celosvětové trendy. Jednak nárůst počtu a vlivu dezinformačních webů, což je fenomén spjatý s digitální érou a novými formami ideologického pronikání. Ještě silnějším popudem ke vzniku těchto center byl pocit současného politického, ekonomického a mediálního establishmentu, že ztrácí kontrolu nad společenskými procesy.

Konkrétně v politicko-mediální oblasti už není tak jednoduché uzavírat „dealy“ a pakty o neútočení mezi velkými vydavateli, byznysem a politikou. Svět digitálních médií a Facebooku, který má stále větší vliv na veřejnost, upřímně děsí establishment všude na světě svou nekontrolovatelností.

Současně s tím platí, že tento digitální svět je zdrojem mnoha dezinformací a hoaxů. Hlavním smyslem vzniku podobného centra v Německu je pročesávat Facebook a udávat různé nekorektní diskuze na centrálu Facebooku, aby mohly být vymazány. To bylo ostatně výsledkem schůzky kancléřky Merkelové a Marka Zuckerberga.

Hlavní idea německého centra vznikla v reakci na nezvládnutou migrační vlnu z léta 2015 a na způsob informování na sociálních sítích v čele s Facebookem. Tehdy došlo k prolomení informační blokády, kterou velká média při referování o uprchlících praktikovala. Byl to zlom v historii německé žurnalistiky, protože snad poprvé přestal fungovat tradiční „železný kruh“ založený na strategickém partnerství vlády, velkých vydavatelů a byznysmenů.

Vznik německého centra má být pokusem odstranit a odloučit extrémy z veřejné debaty. Ale co bude zítra? České centrum oficiálně vzniklo, protože tajné služby málo komunikují s veřejností a svá sdělení si nechávají pro sebe. Jenže nikdo neví, jaký má být cílový stav. Šéfové centra naznačují, že kromě vnitra mají vzniknout podobné útvary i při bezpečnostních odborech všech ministerstev a zastřešovat to má vedení na Úřadu vlády.

V tom případě vznikne silová struktura, která už by měla být ustavena ze zákona, protože půjde o útvar lehce politicky zneužitelný. To může být hlavně v předvolebním boji rizikovým momentem celého projektu, protože bude platit: kdo ovládá centrum, ovládá část novinářských výstupů. A jak napsal Orwell: Kdo ovládá minulost, ovládá přítomnost, kdo ovládá přítomnost, ovládá budoucnost.