Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Rukojmím stávky pošťáků budou děti

Vcelku se ztotožňuji s požadavky pošťáků na zvýšení platů za jejich vrcholně otravnou práci. Vynucovat si to však stávkou těsně před Vánocemi je sprosťárna, kdy nejpostiženějšími nebude firma Česká pošta, na kterou pošťáci tlačí, ale tisíce dětí, co nenajdou dárečky pod stromkem.

 

 

Devatenáctého prosince bude v některých oblastech země probíhat dvouhodinová demonstrativní stávka poštovních zaměstnanců. Stávku budou možná rotovat až do 22. prosince. Tři menší odborové svazy pošťáků chtějí přidat. Ovšem jako rukojmí si vzali děti - což dělá snad jen Islámský stát.

Znám dva typy dávačů dárků. A je celkem jedno, jestli to jsou dávači dárků svým dětem, milenkám, rodičům či manželkám.

První z nich se připravují na Vánoce či příslušné životní jubileum, kdy se obdarovává, několik měsíců dopředu, plánují dárky, kupují je s velkým předstihem a fakt si dávají záležet.

Druhá skupina - podle mého soudu početnější - nechává nákup dárků na prosinec, na týdny adventu. A to včetně lidí, kteří kupují dárky pro děti. Nevidím na tom nic špatného, spíš bych řekl, že tato skupina bude méně neurotická než ti plánovači.

Vzhledem k tomu, že sám spíš patřím k těm plánovačům, vím, že i ty nejnaplánovanější Vánoce najednou nečekaně vznesou nový požadavek na přikoupení něčeho - třeba maličkosti - kterou jsme zapomněli, nezabudovali do plánu, nebo prostě nestihli koupit. Takže suma sumárum - těsně před Vánocemi potřebuje nakoupit v podstatě každý.

Nákup zboží v eshopech je nejpohodlnější formou jinak celkem otravné nakupovací činnosti, a tak s každým rokem více lidí před vánocemi neobchází výkladní skříně, ale prohlíží z domova eshopy, tam nakupuje, a nechá si to službou Balík do ruky České pošty poslat až domů. Ale už od počátku prosince tahle služba drhne - pošťáci nestíhají.

Mě už minulý týden napsali, že očekávaný balík do ruky mám na poště, a na vyzvednutí jsem čekal hodinu a půl. A nyní - protože tři menší odborové svazy pošťáků bojují za zvýšení mezd - devatenáctého, a dle jejich pondělního vyjádření i v dalších dnech, prostě balíky s nakoupenými dárečky pod vánoční stromek nedojdou.

Ty avizované dvě hodiny stávky stačí rozvrátit celý doručovací den, a zablokovat vydávání balíků. Mnohahodinové fronty jsou na poštách už dnes. I kdyby stávka měla trvat jen ten jeden den avizované dvě hodiny, způsobí, že ne všechny vánoční zásilky dorazí do Štědrého dne do rukou adresáta. A že někomu budou pod stromečkem ty dárky sakra scházet.

Pošťáci chtějí zvýšit platy, což chápu a podporuju. Použít k tomu ale jako rukojmí děti, kterým budou rodiče pod stromečkem říkat: „Musíš si na ty dárky počkat po Vánocích, páni pošťáci mají spor s vedením firmy!“, je normální sprosťárna. Pokud mají neshody s managementem, ať to řeší s managementem, ale ne na úkor klientů, a už vůbec ne na úkor dětí klientů.