Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Armádní šmírování: Sledování veškerého elektronického provozu jde proti ústavě

Vojenská rozvědka má připravovaným zákonem dostat děsivou pravomoc — kontrolovat obsah veškeré elektronické komunikace. E-mailů, SMS, Messengeru, navštívené weby, prostě všeho. Stát se pokouší o nejzávažnější porušení občanských svobod od listopadu 1989.

Nový zákon má přiřknout vojenské rozvědce nové pravomoci — nahlížet do obsahu veškerého elektronického provozu a elektronické komunikace. Tedy telefon, SMS, e-mail, Facebook, Messenger, navštívené webové strany… Prostě všechno.

V současnosti se již ze zákona půl roku uchovávají určitá data o elektronickém provozu — údaje, kdo odkud komu a kam telefonoval nebo poslal SMS. Nová pravomoc vojenské rozvědky však má být silnější a o několik řádů nebezpečnější. Poskytovatelé připojení by prostě ze zákona měli povinnost instalovat zařízení, které bude schopné přečíst a archivovat veškerá vaše elektronická komuniké.

Pravomoc je plně totalitní a není omluvitelná bezpečnostními motivy. Bezpečnostní důvody plně ošetří standardní soudem povolený odposlech toho konkrétního podezřelého z konkrétního zločinu. Zavést ale monitorování obsahu elektronické komunikace ze zákona plošně, všem, je ohrožení demokracie. Pojďme se podívat do ústavy, konkrétně na článek 13 Listiny základních práv a svobod:

„Nikdo nesmí porušit listovní tajemství ani tajemství jiných písemností a záznamů, ať již uchovávaných v soukromí, nebo zasílaných poštou anebo jiným způsobem, s výjimkou případů a způsobem, které stanoví zákon. Stejně se zaručuje tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením.“

Ano, e-mail není na listě papíru, jenže zákon se nesmí vykládat dle jeho litery, ale dle jeho obsahu, významu, ducha. E-mail je dnes obdobou dopisu — a zcela určitě je to „jiné podobné zařízení jako telefon“. Takže pokud moje neprávnické oko čte, docházím nevyhnutelně k závěru, že nová navrhovaná pravomoc vojenské rozvědky je protiústavní.

Takže prosím každého, kdo má právo podnikat takové kroky — tedy poslance a senátory, pokud vím —, napadněte ten totalitární nesmysl u Ústavního soudu. Prolomení listovního tajemství, odevzdání obsahu našich dopisů státním cenzorům, je totiž začátek konce demokracie.