Petr Robejšek oznámil vznik nové politické strany Realisté.

Petr Robejšek oznámil vznik nové politické strany Realisté. Zdroj: ČTK

Realisté Petra Robejška: Nabíráme do nové strany, hlaste se!

Ne, to nebyla tisková konference, kde by lidé kolem mediálně známého analytika Petra Robejška oznamovali vznik nové strany. Žánrově to bylo spíše ohlášení výběrového řízení na vlivné členy strany, kteří ji teprve zpětně založí. Té strany, jež bude mít jako logo modrou hvězdu a ambice získat v příštích volbách dvacet procent.

Realisté zvolili kalouskovský způsob vzniku politické strany – čtrnáct žen a mužů nejdříve oznámilo vznik nové formace, pak bude následovat šest týdnů, během nichž si budou vybírat důležité členy. Teprve následně se otevřou širší veřejnosti, uspořádají ustavující sněm, představí program, následně kandidátky a konečně v říjnu 2017 půjdou do voleb.

Kdo jsou realisté? Dnes většinou technicky orientovaní manažeři, jejichž hodnoty formuluje politolog Petr Robejšek. V krátkosti je to směs někdejší 0DS, německé Alternativy pro Německo a české Unie svobody. Podstatné bude, kdo budou realisté po šestitýdenním výběrovém řízení na osobnosti. Stručně řečeno, kdo tam naleze a koho si tam pustí.

Petr Robejšek jasně deklaroval, odkud chce formace brát své hlasy: chtějí voliče, kteří nevědí, kde hledat svůj domov a současně vycházejí z toho, že hnutí ANO se stále více posunuje doleva. Stručně řečeno, Robejšek a spol. si řekl o hlasy TOP 09, ODS, a především o statisíce těch, co v posledních letech neustále experimentují se svými preferencemi.

Jinak řečeno, každé volby musí mít novou stranu, stejně jako každá sezóna musí mít nový střih kabátů. Realisté vstupují na politický trh stejně jako kdysi Věci veřejné nebo později Babiš. Teprve příštích šest týdnů rozhodne, jestli uspějí jako Babiš, nebo skončí jako „véčkaři“.