Reklama Pokorný knives obsadila druhá místo.

Reklama Pokorný knives obsadila druhá místo. Zdroj: prasatecko.cz

Vítěz Sexistického prasátečka 2016
Další kandidáti na cenu Sexistické prasátečko 2016
Další kandidáti na cenu Sexistické prasátečko 2016
Další kandidáti na cenu Sexistické prasátečko 2016
Další kandidáti na cenu Sexistické prasátečko 2016
28
Fotogalerie

Bydlenky udělily Sexistické prasátečko pro rok 2016

Jako každý rok, i letos byly uděleny hnutím Nesehnutí ceny „Sexistické prasátečko“. Už podle názvu je i pro nesexistu viditelné, že ceny udělovaly nějaké roztomiloučké slepičky s mozečkem plným něžňoučkých zdrobnělinek.

Vždy, když mám depresi, chodím na server mimibazar. Jsem totiž uvědomělým členem facebookovské skupiny proti zdrobnělinám, a na mimibazaru si vždy rozšířím svůj repertoár nechutňoučkých zdrobnělinek. V pondělí opět pronikla jedna z nejodpornějších užívaných zdrobnělin i na stránky mainstreamových medií.

Jde konkrétně o zdrobnělinku prasátečko, kterou evidentně vymyslela nějaká bydlenka (o hezké bydlení usilující hospodyňka, pozn. překl.), když nebyl doma manža (manžel, pozn. překl.) a zrovna netekl spermík. To snad překládat nemusím.

Sexismus je vcelku přirozená záležitost, je dáno od přírody, že se muži na ženy koukají jako na sexuální objekt. Není to nic nepřirozeného, příroda to tak zařídila. Je samozřejmě důležité, aby se sexista nechoval jako hulvát - ale dívat se mužskýma očima na ženu jako na kus masa k sexuálnímu použití je úplně normální a v pořádku. Řadu bydlenek jistě překvapí, že úplně stejně - jako na kus masa k použití - se dívají i sexuálně vyzrálé ženy na muže.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že dodnes existují muži, kteří se k ženám chovají jako hulváti. Nepustí dámu první do dveří, nezapálí ji cigaretu, nezaplatí za dámu útratu v pajzlu, či poplácává cizí dámy po pozadí. Takoké jednání opravdu existuje, je opravdu nehezké a nežádoucí, a neexistuje jediný důvod, proč takové chování - a jeho aktéra - nazývat uslintákovanými zrobnělinkami, ještě navíc genderově opentlenými. Muž, který odstrčí ženu a nacpe se před první do tramvaje, není žádná zdrobnělinka, ale hulvátské prase.

Proto je udělování ceny „sexistické prasátečko“ úplný nesmysl, který dokáže napadnout jen mentálně vybydlenou bydlenku. Udělení takového titulu ukazuje, že sexuální předsudky mají reálný základ, a že řada žen se opravdu chová jako slepičky, které zdrobnělinkou vyjadřují i nevoli. Takže porůtka soutěžičky sexuální prasátečko ukázala, že řada stereotýpků o hospodyňkách má své racionální jádro.

Ještě pro jistotu: Jsem si vědom toho, že v porotě soutěže zasedá i několik osob hlásících se k mužskému pohlaví. To však výše napsané jen podtrhuje. Úplně nejhorší varianta bydlenky je totiž ta, když je bydlenka chlap.