Na Staroměstské náměstí v Praze se konala oslava 28. října, kterou svolal jako alternativu k oficiálním oslavám na Pražském hradě místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík.

Na Staroměstské náměstí v Praze se konala oslava 28. října, kterou svolal jako alternativu k oficiálním oslavám na Pražském hradě místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík. Zdroj: ČTK

Protest na Staroměstském náměstí (28.10.2016): Daniel Herman
Protest na Staroměstském náměstí (28.10.2016):
Protest na Staroměstském náměstí (28.10.2016): Marian Jurečka
Protest na Staroměstském náměstí (28.10.2016): Petr Gazdík a Dana Drábová
Akce na Staroměstském náměstí (28.10.2016)
13
Fotogalerie

Vítězem lovu na Zemana není rozbouřená ulice, ale paradoxně jeho spojenec Babiš

Umělci vyhlásili Týdny občanského neklidu a třeštění, které způsobila nevinná návštěva Jeho svatosti tibetského dalajlamy, může pokračovat. Kdo ale zůstal v klidu a vytěžil z obecné nervozity nejvíc, je paradoxně ten, kvůli kterému by společnost měla být daleko neklidnější – ministr financí, majitel holdingu Agrofert a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Zatímco politici a intelektuálové se přeli, zda podpořit či odmítnout emanaci bódhisattvy soucitu Avalókitéšvary (to je ten tibetský dalajlama v buddhistickém pojetí), Babiš sestoupil z oblačných výšin na zem a jednoduše ke sporu souvisejícím s Čínou řekl, že čínských investic je přes všechny sliby zatím v Česku málo.

Zda je proti komunistické Číně či nikoli, zda podporuje utlačovaný lid Tibetu, či nikoli, nevíme. Ale stačilo to, protože těch investic je skutečně málo.

K třeštění kolem udělení či neudělení medaile oběti holocaustu na Twitteru suše napsal: „Pokud Hrad opravdu panu Jiřímu Bradymu slíbil vyznamenání, měl by ho dostat. Je nelidské ho zklamat v jeho věku a s tím, co má za sebou.“

Hotovo, vymalováno, není třeba nic dodávat.

Neřešil ani dilema, zda chodit v den státního svátku slavit na Pražský hrad. Jen oznámil: „Tak jako každý rok budu s dětmi mimo ČR, mají v tomto týdnu prázdniny.“

Takže zatímco ostatní musí zanechat doma „opuštěné děti“ a jít na Hrad, protože je to jejich společenská povinnost, Babiš je „vzorný otec rodiny“.

Nastrčil také svého člověka do cenzurované show Jana Krause. Z těžko uchopitelného lidského slepence promluvil z obrazovek i novinář Jan Macháček, který je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost hnutí ANO.

A když už je ta bouře proti Miloši Zemanovi velká, tak proč nepoškádlit i spojence na Hradě. Zopakuje se informace, že na prezidenta by mohl kandidovat Babišův člověk, herec a dnes už i odborník na dělostřelectví, ministr obrany Martin Stropnický. Vypadá to jako proti Zemanovi.

Mezitím ministr financí desetkrát zopakujete, že letošní rozpočet bude přebytkový (no neberte to!). U všech těch hádek se také zapomene na chvíli na elektronickou evidenci tržeb (EET).

Volby do Poslanecké sněmovny budou přesně za rok. Zatímco ostatní se budou vysávat při „týdnech neklidu“, Andrej Babiš zatím může zůstat v klidu.

Ten největší terč přitom nesedí na Pražském hradě, jak se právě teď mnoho lidí domnívá. Je v pražské Letenské ulici. Tam sídlí Babišovo ministerstvo financí.