Ovčáček boží - ilustrační koláž

Ovčáček boží - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Kauza Brady: Jiří Ovčáček přestřelil a teď zapírá jako malý kluk

V neděli odpoledne postoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček tweet, kde jemně naznačil, že Hrad má na strýce ministra Hermana nějakou špinavost. Nyní se od postu distancuje, myslel to prý úplně jinak. Jeho vysvětlení považuji za falešné a nevěrohodné.

Musím Jiřímu Ovčáčkovi přiznat v některých věcech jistou profesionalitu. Například bleskově odpovídá i na nepříjemné dotazy. Krátce po odeslání mého komentáře o jeho nepřijatelných výrocích jsem mu také zaslal otázku — a on odpověděl bleskově. Zde přepis naší komunikace:

„Vážený pane Ovčáčku! V neděli kolem jedenácté hodiny dopolední jste napsal na Váš twitterový účet: ,Vzpomínáte, jak Václav Havel na poslední chvíli zrušil udělení nejvyššího státního vyznamenání Helmutu Zilkovi?‘ Nemohu tuto informaci vnímat jinak, než že — jako v případě pana Zilka — Hrad disponuje informacemi o tom, že pan Jiří Brady byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti či snad gestapa. Jde o velmi závažné obvinění, a proto Vás prosím o zaslání důkazů k tomuto obvinění — důkazů potvrzujících spolupráci pana Bradyho s gestapem nebo Státní bezpečností.“

Tolik můj dotaz. Jiří Ovčáček se k problému postavil jako muž a svou špinavou slinu okamžitě popřel: „Chraň Bůh, že bych chtěl snad srovnávat pana Bradyho s panem Zilkem a vyslovovat obvinění vázané na odpornou StB. Byl to poukaz na jednoznačný fakt, že udílení státních vyznamenání bylo předmětem různých kontroverzí i v dobách pana prezidenta Václava Havla. Mimochodem, pokud jde o pana Zilka, je třeba se seznámit s celým příběhem kontroverze ve věci státního vyznamenání.“

TwitterTwitter|Archív

Vysvětlení je to sice moc hezké, ale není věrohodné. Protože — byť Bůh dle vyjádření hradního mluvčího chrání — to jeho vyjádření jednoznačně poukazovalo na odepření vyznamenání kvůli nenadále zjištěné špinavosti v minulosti pana Zilka. Takže se nedá se skandálem kolem nevyznamenání pana Bradyho absolutně srovnávat.

Takové srovnání je sprostá urážka, stejně jako kdybych srovnával pana Ovčáčka s Hitlerovým tiskovým tajemníkem. Mluvčí prostě zcela nepřijatelně a bolestně urážlivě přestřelil, a jestli má v těle kus elementární slušnosti, tak se veřejně panu Bradymu za to hanebné srovnání omluví.