Aktivista Martin Zapletal vystrčil holou řiť na americký vojenský konvoj.

Aktivista Martin Zapletal vystrčil holou řiť na americký vojenský konvoj. Zdroj: RT

Je-li holá p**el na veřejnosti angažovaná, jde jen o přestupek

Soud rozhodl v cause aktivisty, který vystrčil holou řiť na projíždějící americký vojenský konvoj. V hlavním líčení jej včera soud zprostil obžaloby z trestného činu výtržnictví a jeho holý zadek posoudil jen jako přestupek. Je to výborná zpráva.

Když jsem byl nejen já, ale i moji kamarádi ještě mladí, pár let po revoluci, přihodil se mému kamarádovi takový drobný malér. Opil se, a když se pak vracel s partou autem domů (neřídil, podotýkám), zastavili se na benzínové pumpě na něco k jídlu. A ten můj kamarád, jak měl dvě promile na žíle, tak se svlékl a šel na tu pumpu nakupovat nahej. Pěkně přede všemi nevinnými zákazníky pumpy a přímo pod jejími kamerami.

Když se celé jeho veselé extempore následně řešilo před soudem, nafasoval rok podmínku za výtržnictví. A protože mezitím od událostí na pumpě vystřízlivěl, tak se ani nedivil, ani neodvolal. Akceptoval, že chodit po benzínové pumpě je u mladého muže s nadváhou skutečným výtržnictvím.

Bývalý voják české armády, nyní protiválečný aktivista Martin Zapletal, vystrčil ve Vyškově holou řiť, když tam v květnu projížděl americký vojenský konvoj. Podle předpokladu za to v srpnu dostal od samosoudkyně vyškovského soudu deset měsíců vězení podmíněně odložených na zkušební lhůtu dva roky. To se prostě tak za holou p**el na veřejnosti u nás dává.

Aktivista podal odpor, následovalo hlavní líčení a dopadlo pro něj nad očekávání dobře. Soud rozhodl, že jeho jednání lze kvalifikovat jen jako přestupek, nikoliv trestný čin. „Skutek jako takový se dá definovat jako výtržnictví, ale přihlédla jsem k osobnosti i motivaci obviněného,“ zdůvodnila rozhodnutí soudkyně Zdeňka Kalová.

Soudkyně — a já jí za to děkuji za všechny svobodymilovné lidi, kteří vítají občanskou angažovanost — rozhodla mimořádně moudře. Z jejího komentáře vyplývá, že pokud někdo dělá nějakou performanci s politickým obsahem, s nějakým sdělením a pokud se dá nějaké jednání považovat za aktivismus, tak se k němu proto má společnost stavět tolerantněji, než kdyby šlo o normální výtržnost hulváta. Je to v naší zemi, kde se v posledních letech omezují svobody jak na běžícím pásu, mimořádně dobrá zpráva a já paní soudkyni obdivuji pro její odvahu vybočit z řady.