Česká národní banka - ilustrační snímek

Česká národní banka - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

ČNB chce přibrzdit kolotoč hypoték. Přitom ho sama roztočila

Na ministerstvu financí se chystá změna zákona o České národní bance. Nová podoba zákona dá do rukou centrální banky Několik možností, jak omezit poskytování hypoték.

PodleHospodářských novinbude moci ČNB zavazuje určit maximální poměr úvěru k odhadní ceně, maximální poměr úvěru k čistému příjmu a maximální poměr měsíční splátky k čistému příjmu.

Snaze ČNB se není moc co divit.Národ se Kvůli rekordně nízké úrokům zadlužuje až po uši.A navíc je tu nedávná zkušenost s tím, jak to s hypotékami přehnali v Americe.

Ve Spojených STATECH držitelů hypoték dojeli na dvě věci.Jednak na Růst splátek v okamžiku, kdy se úroky zvedly, jednak na to, že cena jejich nemovitostí často klesla pod částku, kterou dlužili - tedy i po prodeji nemovitosti, doposud ručili, by jim zbyly dluh.

Má to jeden háček.K rekordní oblibě v USA tehdy iv Česku teď rozhodujícím způsobem přispěly samy centrální banky svými historicky nejnižšího úrokovými sazbami.Jiný slovy, ČNB srazila úroky v ekonomice na minimum, čímž motivuje k zadlužování, Což se ale ČNB v některých případech nelíbí.Snaží se tak teď zaráží něco, co sama rozjet, a bankám chce nadiktoval, jak má vypadat opatrnost.

Za normálních okolností by banky mely být opatrné samy o sobě a ve vlastním zájmu.Jenže ve světě, kdy si MOHOU levně půjčí od centrální banky, která je ještě navíc v případě problému zachrání, na opatrnost není ani pomyšlení.

Na dopady vlastní regulace tak centrální banky Reagují regulací novou.To, že právě centrální banky svou činností podporují rizikové chování, se neřest.