Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun?

Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun? Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun?
Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun?
Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun?
Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun?
Jak lze prodat důchodcům dvacku za sto třicet korun?
5
Fotogalerie

Skvělá práce, šlo to rychle: Česká národní banka se vyjádřila k mincovním šmejdům

Některé instituce se s médii skoro nebaví. Česká národní banka potvrdila svou solidnost a náš podnět prošetřila za pět dnů. Děkujeme za promptní reakci a doufáme, že obchodní inspekce, která šmejdy již šest let řeší, bude úspěšná.

Běžná odpověď tiskového mluvčího trvá dnes, v době vstřícnosti médií, obvykle jen pár dnů. Z České národní banky nám ale už za pět dnů poslali kompletní zprávu, jak řeší mincovní šmejdy. Zde je:

Stručné shrnutí zjištění České národní banky kolem Českého mincovního obchodu (ČMO). ČMO je obchodní značka, pod kterou v ČR nabízí své produkty švýcarská společnost HMK GmbH. V roce 2010 bylo s touto společností řešeno nabízení matoucí medaile zaměnitelné s pamětní mincí. Viz web ČNB.

HMK poté design medaile upravila — detaily najdete na webu ČMO.

Nyní je to Ražba bankovky „1000 Korun“; do ZoČNB byl v reakci doplněn § 16a, který zakazuje vydávání medailí za mince a napodobování pamětních mincí ČNB.

V září 2011 jsme na podnět veřejnosti ČMO upozorňovali na klamavé označování medailí za mince, což bylo napraveno. Web ČMO jsme od té doby z hlediska dodržování § 16a ZoČNB průběžně monitorovali, k vydávání medailí za mince již nedošlo (ČMO je obvykle označuje jako „ražby“).

V následujících letech ČNB obdržela řadu stížností na agresívní a klamavé prodejní praktiky této společnosti či varování dTestu. Vzhledem k sídlu HMK ve Švýcarsku a podnikání bez organizační složky v ČR jsou tyto praktiky obtížně postižitelné Českou obchodní inspekcí (ČMO řeší neúspěšně již šestým rokem).

V roce 2012 proto podala ČNB trestní oznámení pro neoprávněné podnikání. Trestní oznámení bylo Policií ČR v roce 2013 po prošetření odloženo. Mimo jiné z podaného podnětu vyplývá, že k polepení mincí 20 Kč praotcem Čechem došlo nejpozději v roce 2012, případná trestní odpovědnost za trestný čin ohrožování oběhu tuzemských peněz je tak dnes již promlčena.

V roce 2015 jsme na webu ČMO zjistili nabízení medailí zaměnitelných s euromincemi, což zakazuje přímo účinné nařízení EU. Porušení jsme zdokumentovali nákupem medaile, předali podnět na sekci licenční a sankční a jedné z českých společností s r. o. zakladatele HMK byla uložena sankce 10 000 Kč.

Takže děkuji Marku Zemanovi, řediteli odboru komunikace ČNB, za promptní řešení našeho podnětu a věřím, že Česká obchodní inspekce, o jejímž řízení píše, bude nekompromisní.